Heb je een poes? Dan heeft je kind een verhoogd risico op mentale stoornissen

Mensen bij wie later schizofrenie of andere ernstige geestesziekten werden vastgesteld, bleken als kind significant vaker een kat in huis te hebben gehad.
THINKSTOCK Mensen bij wie later schizofrenie of andere ernstige geestesziekten werden vastgesteld, bleken als kind significant vaker een kat in huis te hebben gehad.
We zijn allemaal dol op poezen, toch? Maar achter dat pluizige snoetje en dat onschuldige gemiauw schuilt een gevaar: de parasiet Toxoplasma gondii (T. gondii). Die kan niet alleen tot miskramen en blindheid leiden, de parasiet wordt ook gelinkt aan geestesaandoeningen zoals schizofrenie en bipolariteit. Maar laat dat zeker geen reden zijn om uw poes buiten te gooien. In tegendeel: u kan ze beter in huis houden.

De meeste mensen die de parasiet krijgen via hun kat, hebben daar geen last van. Maar bij mensen met een verzwakt immuunsysteem kan de parasiet tot toxoplasmose leiden.

Significant
Dat kan zorgen voor miskramen, afwijkingen bij de foetus, wekenlange griepachtige toestanden, blindheid en is soms zelfs fataal. De parasiet wordt ook in verband gebracht met geestesziekten, waaronder bipolariteit en schizofrenie. Nieuwe studies onderzochten dat laatste in detail.

Onderzoekers van de John Hopkins universiteit in Baltimore bestuderen al bijna dertig jaar het verband tussen de T. gondii-infectie en schizofrenie. Hun analyse toont aan dat het bezit van een poes tijdens de kindertijd de risicofactor voor mentale stoornissen verhoogt.

"Gezinnen waar bij het kind later schizofrenie of andere ernstige geestesziekten worden vastgesteld, hadden volgens drie onafhankelijke studies significant vaker een poes als huisdier", stellen de auteurs.

Toxoplasmose kan zorgen voor miskramen, afwijkingen bij de foetus, griepachtige toestanden, blindheid en is soms zelfs fataal. De parasiet wordt ook in verband gebracht met geestesziekten, waaronder bipolariteit en schizofrenie

Een tweede recente studie, van het academisch medisch centrum in Amsterdam, analyseerde de resultaten van 50 onderzoeken. Ze bevestigt dat T. gondii in verband staat met mentale stoornissen.

Overweldigend bewijs
Wie besmet raakt met T. gondii bleek daarbij twee keer zoveel risico te lopen op schizofrenie. Ze vonden ook een associatie met verslavingen en dwangstoornissen, maar daar is volgens de onderzoekers omzichtigheid geboden.

"Bij schizofrenie is het bewijs van een verband met T. gondii overweldigend", zeggen de auteurs. "Deze bevindingen kunnen aanwijzingen bevatten over hoe de parasiet het risico op bepaalde psychiatrische stoornissen kan beïnvloeden".

Voorzorgen
Gelukkig kan je voorzorgen nemen. Je liefde voor katten hoeft voortaan niet beperkt te blijven tot het bekijken van kattenfilmpjes op YouTube.

"Kinderen kan je beschermen door de kat in huis te houden en het kattentoilet altijd af te sluiten", stellen de onderzoekers. In de stoelgang van de katten zitten immers eitjes van de parasiet. Het is ook raadzaam het kattentoilet elke dag te verversen, omdat T. gondii in de stoelgang van de kat pas na 1 tot 5 dagen besmettelijk wordt. Daarnaast mag je je poes ook geen rauw vlees voederen.

Omdat toxoplasmose vooral gevaarlijk is voor ongeboren kinderen, wordt zwangere vrouwen afgeraden de kattenbak te verversen. Zoniet moeten ze daarbij handschoenen dragen en achteraf de handen goed wassen.

Aan de reacties merken we dat nogal wat mensen vrezen dat dit bericht voor velen aanleiding zou zijn om hun kat de deur te wijzen. Nogmaals: de meeste mensen die de parasiet via hun kat krijgen, zullen daar geen last van hebben. Bovendien kan je door het in acht nemen van bovenstaande voorzorgsmaatregelen heel wat ellende voorkomen.

Bij schizofrenie is het bewijs van een verband met de kattenparasiet overweldigend

Auteurs van de nieuwe studie
Hou je kat in huis en sluit de kattenbak altijd af.
Kos Hou je kat in huis en sluit de kattenbak altijd af.