Hartverscheurende videobeelden tonen hoe Bili de bonobo in Duitse zoo wordt gepest door soortgenoten

Op de hartverscheurende beelden is duidelijk te zien hoe de andere bonobo's Bili hardhandig aanpakken.
Youtube Op de hartverscheurende beelden is duidelijk te zien hoe de andere bonobo's Bili hardhandig aanpakken.
Bili de bonobo treft het niet. Momenteel verblijft de 11-jarige mensaap in de Duitse zoo Wuppertal waar hij gepest wordt door zijn soortgenootjes. De hartverscheurende beelden werden onlangs door een bezoeker vastgelegd op camera waarna een petitie werd opgestart: “Belangrijk want als het dier niet integreert, krijgt hij een spuitje”.

Bili is een 11-jarige bonobo die sinds november in de zoo Wuppertal in Duitsland verblijft. Zijn levensverhaal is werkelijk hartverscheurend. Zo werd het jonge aapje na zijn geboorte, in een Engelse dierentuin, verstoten door zijn moeder. Hij verhuisde naar een zoo in Frankfurt waar hij best kon aarden, maar enkele jaren later moest de mannetjesaap de groep in Wuppertal vergezellen. Jammer genoeg wordt hij sinds zijn aankomst gepest door de andere bonobo’s die hem niet in de groep willen accepteren.

Zijn soortgenootjes vallen Bili om de haverklap aan en het kan er behoorlijk agressief aan toe gaan. Ze trekken, sleuren en bijten zelfs. Zo doken er al foto’s op waarop de zwaar gehavende oren en handen van de aap duidelijk te zien zijn. De 11-jarige bonobo lijkt niets anders te kunnen doen dan zich erg klein maken als de andere apen hem nogmaals toetakelen. Dat is duidelijk te zien op de videobeelden die een bezoeker filmde.

(Lees verder onder de foto) 

Bili heeft wondjes aan zijn oor en op zijn handen: het resultaat van één van de aanvallen.
youtube Bili heeft wondjes aan zijn oor en op zijn handen: het resultaat van één van de aanvallen.

Petitie

Tijd om een einde te maken aan het hartverscheurende leed van de aap vonden talrijke bezoekers. Daarop startten ze en petitie op die pleit voor een overplaatsing.

Zo’n overplaatsing is overbodig volgens de Duitse Wuppertal zoo: “Het is niet leuk om te zien, maar het maakt deel uit van het integratieproces van apen”. Maar dat spreken dierenbeschermingsorganisaties tegen. Ze stellen dat de aap intussen danig getraumatiseerd is en in een gespecialiseerde faciliteit thuishoort waar hij tot rust kan komen. Alvast 275.232 personen ondertekenden de petitie.
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Nadia Slootmaekers

  Een aap heeft net zoals de mens gevoelens. Een kind dat gepest wordt op school loopt al een levenslang trauma op en daar doet men iets aan: of wel wordt dit op school opgelost (die kans is klein), of wel gaat het kind naar een andere school om het trauma een beetje te kunnen verwerken. Apen verschillen niet zoveel van mensen. Ze zouden hem beter overplaatsen. Ik vind dit mishandeling.

 • Maud Janssen

  Wat er niet in het artikel staat is dat op dit moment een Britse opvang Wales Ape and Monkey Sanctuary ter plekke is gegaan om te overleggen met de zoo om Bili bij hen onderdak te laten krijgen. Tot nu toe heeft de zoo enkel gereageerd met negatief commentaar over deze opvang, totaal ten onrechte. Hopelijk lukt het hen om alsnog de zoo te overtuigen Bili bij hen tot rust te laten komen, en nieuwe vriendschappen te laten vinden die WEL goed , onder toezicht en gecontroleerd verlopen.

 • Ronald Van Beneden

  Wie de politiek bestudeerd bedreven door apen of door mensen vind geen verschillen. Pesten en rangordes zoals bij ons rijken en armen is regel in de natuur. Beschaving of cultuur zo noemen wij dat?

 • mie vandenbosch

  heeft niet echt meer te maken met integratie, elk dier die in een zoo/park terecht komt krijgt een degelijke opvolging door bekwame mensen, er wordt steeds een logboek bijgehouden maar blijkbaar laat dit aan zijn wensen over, dit is geen integratieprobleem meer!

 • Dick van Aggelen

  Bonobo's staan bekend om hun zachte karakter anders dan hun neefjes de chimpansees. Ik denk dat het beter is het dier over te plaatsen.