Hartverscheurende foto's van met tumoren bedekt hert gaan wereld over

Het hert met de tumoren.
Julie Carrow (Facebook) Het hert met de tumoren.
Foto's die de Amerikaanse verpleegkundige en amateurfotografe Julie Carrow recent maakte van een met wratten of tumoren bedekt hert hebben wereldwijd tot de nodige verbazing geleid. Ze spotte het wilde hoefdier in de bossen bij de plaats Pipestone (Minnesota) en vroeg experts of de heftig ogende aandoening verklaarbaar is. Volgens wetenschappers gaat het om een extreme vorm van een ongevaarlijke virusziekte waar het hert vermoedelijk weinig last van heeft. 

Nadat Carrow foto's van het hert op haar Facebookpagina had gezet, gingen de kiekjes in korte tijd viraal. Volgens de fotografe, die werd geïnterviewd door de website Bring Me The News, stond het dier rustig te grazen en zag het er qua lichaamsbouw gezond en goed doorvoed uit. “Ik kon door die merkwaardige wratten en bulten alleen de ogen van het dier niet zien. Vermoedelijk kan het hert door de tumoren niet goed om zich heen kijken en is het daardoor een makkelijke prooi voor roofdieren en jagers.”

Carrow stuurde haar foto's door naar het departement voor natuurbescherming in Minnesota en daar kwamen wetenschappers al snel met een verklaring voor de aandoening van het ‘wrattenhert’. Het blijkt een huidziekte, fibromatose genoemd, die bij meerdere hertensoorten in Noord-Amerika voorkomt. De bulten zijn huidtumoren of fibromen die het gevolg zijn van het papillomavirus. De herten hebben er weinig last van en na verloop van tijd kunnen de goedaardige gezwellen kleiner worden of zelfs helemaal verdwijnen.

Volgens het departement is het hert dat door Carrow werd vereeuwigd een van de ernstigste gevallen die ooit in het noorden van Amerika zijn waargenomen. De dienst gaat het dier niet opsporen. “We grijpen niet in bij dergelijke gevallen en laten de natuur de natuur”, aldus een woordvoerder. De ziekte kan niet worden overgedragen op mensen en het vlees van een besmet hert is nog steeds veilig om te eten. De zegsman stelt dat het hert, in cosmetische zin, niet aantrekkelijk zal zijn voor jagers. “Niemand wil een trofee met wratten of een mismaakt hert aan de muur. Het opvallende uiterlijk van het dier vergroot dus eigenlijk de overlevingskansen.”

De gezwellen kunnen na verloop van tijd verdwijnen.
Julie Carrow (Facebook) De gezwellen kunnen na verloop van tijd verdwijnen.5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Andrew Kinder

  Da s wel hartverscheurend. Maar da s de wet van de natuur. Er zijn nog dieren en mensen die met verschrikkelijke ziektes rondlopen. Denk maar aan de vleesetende bacterie.

 • aaron aerts

  Jagers schieten nu wel niet voor tropheeën. Ze schieten voor natuurbehoud en hebben quota's die voor de balans geschoten *moeten* worden. Ze beroordelen een populatie dieren aan hoe "vet" ze zijn. Dikke dieren hebben veel eten en zijn een kleine populatie. Magere dieren hebben geen voedsel omdat de populatie te groot is. Dan worden ze pas geschoten. Een jager zou dit beest graag uit z'n lijden verlossen.

 • Peeters Freddy

  Niks hartverscheurend, dat is het leven van mens en dier.

 • Nicole De Maeyer

  Ocharme die beest...

 • antoine de vylder

  Ocharme dat lief beestje