Hap ontbijtkoek zero wordt hond fataal

Carlos van As met zijn nog twee levende honden.
rv Carlos van As met zijn nog twee levende honden.
Roy, een gezonde beagle van twee jaar, is onlangs overleden. De hond had zich tegoed gedaan aan ontbijtkoek zero van het merk Peijnenburg. Roys baasje, Schiedammer Carlos van As, pleit er in het AD voor dat producenten het gebruik van suikervervanger xylitol in hun artikelen duidelijk op de verpakking vermelden.

Roy speelde graag met zijn kameraadjes Luca en Bo, de twee andere beagles van Carlos van As. Vorige week plukte Roy een pak ontbijtkoek zero van Peijnenburg van het aanrecht en de honden smulden ervan. Een dag later zou Roy sterven.

Van As had die dag net boodschappen gedaan en zijn spullen op het aanrecht gelegd, toen hij besefte dat hij iets was vergeten. "Ik ben hooguit vijf minuten weggeweest, toen hebben ze de koek gepakt", blikt hij terug in het Algemeen Dagblad. Nadat de zoetigheid was ingewerkt, kregen de honden diarree en moesten ze braken. "Maar Roy spuugde ook bloed en moest bij de dierenarts blijven. Hij heeft het niet gered", zucht van As.

De oorzaak van het overlijden was suikervervanger xylitol. Die is volgens van As "écht een sluipmoordenaar, die vooral honden fataal kan zijn." Omdat hij niet wil dat zijn "held" Roy voor niks gestorven is, startte de Nederlander een petitie via de Facebookpagina #Samen met Roy.

Een woordvoerder van Peijnenburg laat weten dat er "na meerdere klachten nu een vermelding op de verpakking van zero staat".
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Joris Thijs

  Vraag me af waarom sommigen ook over mensen bezig zijn. Chocolade is ook dodelijk voor een hond. Wat voor de ene diersoort dodelijk is is niet schadelijk voor een andere... Geef uw dier dierenvoeding en geen 'menseneten/snoepjes'

 • Esther Verlinden

  Veel sterkte en bedankt voor de info .wij hebben ook een Beagle die graag iets steelt we zullen extra opletten nu .

 • Kathy Schraudt

  Ze hadden al veel eender moeten doen op de verpakkings melden.er moet eerst iets gebeuren voor ze iets ondernemen.

 • Steve Van der Vekens

  Dank voor dit nieuws.

 • A T

  Dodelijk voor een hond en voor de mens ? Mischien niet dodelijk maar wat doet het met ons lichaam ? Stel me toch ook de vraag bij gebruik van die stof , Tiffanie