Haan wordt 3 dagen opgesloten in mand op grote hoogte: dierenactivisten doen aangifte

De paal met de vastgemaakte mand met de haan erin, wordt recht gezet.
YouTube RTV Noord De paal met de vastgemaakte mand met de haan erin, wordt recht gezet.
Dierenorganisaties in Nederland willen een einde aan de traditie op het Waddeneiland Schiermonnikoog om een haan drie dagen lang op te sluiten in een rieten mand op een 18 meter hoge mast. De traditie is onderdeel van het jaarlijkse Kallemooifeest. De dierenactivisten spreken van dierenmishandeling en hebben daarvan aangifte gedaan.

De aangifte van het Comité Dierennoodhulp, Een DIER Een VRIEND, Rechten voor al wat leeft en stichting Dierennood is voor het Kallemooifeest van vorig jaar. Tegelijkertijd hebben de organisaties gevraagd handhavend op te treden tegen de traditie op het komende feest van 19 tot en 22 mei.

"Het past niet meer in deze tijd om een dier voor een traditie zo te misbruiken. Bovendien is het ook geheel onnodig, er zijn voldoende alternatieven om dit feest zonder dierenleed op een leuke manier door te laten gaan", vinden de organisaties.

Met het opsluiten van de haan op eenzame hoogte wordt  Nederlandse dierenwetgeving op een aantal punten overtreden, zeggen de dierenorganisaties. Het dier zit drie dagen gestrest in isolatie, het kan niet scharrelen, niet op stok gaan, noch met soortgenoten communiceren. Bovendien is de haan drie dagen onvoldoende beschermd tegen slecht weer en is zijn bewegingsvrijheid dusdanig beperkt dat hem onnodig lijden wordt toegebracht.

Vruchtbaarheidsritueel

Het protest tegen de traditie is niet nieuw. Al jaren ageren dierenorganisaties tegen het opsluiten van de haan. Het voorjaarsfeest is elk jaar met Pinksteren. De haan in de mand zou een vruchtbaarheidsritueel zijn.

De traditie stuit al jaren op kritiek, zoals te zien is in onderstaande video uit 2014 van de Nederlandse regionale tv-omroep RTV Noord .
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Pascale De Block

  Anno 2018 is het barbaars om dieren te gebruiken voor amusement...wanneer gaat de mens nog eens wat beter evolueren. Verschrikkelijk is het allemaal: stierenvechten, dolfijnenshows, olifantenriten...wie zich daar nog amuseert heeft nog nooit goed in de ogen van deze dieren gekeken, de miserie staat er zo in te zien...

 • edwig smeets

  op sommige punten zijn de mensen nog holbewoners, zie spanje met zijn stierenloop en de belgen met hun visjes drinken een rode draad het dier moet het bekopen.

 • Christine Laevers

  Plezant is het niet voor die haan, maar dierenmishandeling noem ik het niet. Ik had een kip die per ongeluk bij een storm 12 dagen onder een emmer op de wei heeft geleefd zonder eten en drinken. Ik dacht dat de vos ermee weg was. Geluiden tussen de kippen en ergens. Die emmer. Die kip was perfect oké. Drie dagen is peanuts voor een haan. Het kan natuurlijk altijd beter. Ik laat ook geen lege emmers meer rondslingeren.

 • Guido Montange

  Dat ze maar actie gaan voeren aan de Oostvaarderplassen!!! Daar sterven elk jaar honderden dieren. Van traditie en folklore moeten ze afblijven.

 • Renee Gaillard

  Nou breekt mijn klomp ! Zijn er in Nederland ook ongeciviliseerde Middeleeuwers in 2018 ?