Haai keert terug naar Waddenzee

UNKNOWN
Over enkele jaren zwemmen er weer gevlekte gladde haaien in de Waddenzee. Dat verwacht althans de Waddenvereniging, nadat die haaien in de Oosterschelde heeft gevangen om ze te merken. Daarbij werd duidelijk dat de gevlekte gladde haaien vermoedelijk op weg zijn naar de Waddenzee.

Haaien zijn sinds de jaren zestig een zeldzaamheid in de Waddenzee door het verdwijnen van leefgebieden voor de dieren en mogelijk ook vanwege visserij.

Klimaatverandering
Haaien worden de laatste jaren echter steeds noordelijker waargenomen, stelt de Waddenvereniging. Dat komt waarschijnlijk door de klimaatverandering.

Hertellen
De Waddenvereniging probeert de natuur zodanig te herstellen dat haaien weer terugkomen. "Haaien zijn hele gave beesten. Wanneer ze terugkomen, is het ecosysteem van de Waddenzee weer een stukje completer", zegt Arjan Berkhuysen van de vereniging.

In de Oosterschelde en de Zeeuwse Delta is volgens de vereniging sinds een jaar of vier een grote toename van deze haaiensoort. De haaien bereiken hier een grootte van ongeveer anderhalve meter. Ze zijn ongevaarlijk voor de mens, bezweert de Waddenvereniging.