Grote groep van 25 dolfijnen voor onze kust gespot

RBINS/SURV
Onderzoekers van het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel hebben gisterenmiddag een groep van een 25-tal dolfijnen met kalfjes gespot voor onze kust. De tuimelaars zwommen ten noordwesten van de Westhinderzandbank, zo’n 37 kilometer van het strand. Er worden wel vaker dolfijnen gespot in de Noordzee, maar het is zeldzaam dat het om zo een grote groep gaat.

De wetenschappers maakten gisterenmiddag een vlucht over de Belgische kust voor een onderzoek rond zeezoogdieren en om een controle te doen op vervuiling. Ze zagen plots de dolfijnen en merkten dat het om een aanzienlijke groep ging met jongen. Ze verplaatsten zich snel naar het noorden. Het leverde prachtige beelden op die het museum deelde op zijn Facebookpagina. (lees hieronder verder)

RBINS/SURV
RBINS/SURV

Een enkele tuimelaar wordt nog wel waargenomen voor onze kust. Dat was zaterdag onder meer het geval. Maar een groep van de omvang van gisteren is zeldzaam.


Volgens de onderzoekers kan de aanwezigheid van de dieren het gevolg zijn van de vele scholen pelagische vis die in onze wateren zwemmen. Dat zijn vissen die tot dichtbij het wateroppervlak zwemmen, zoals haring en makreel. Die zijn ook duidelijk zichtbaar op een van de foto’s van het museum.
19 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Bert D'Hondt

  Fred, het zijn wel degelijk dolfijnen hoor, die hebben een langere snuit. Bruinvissen hebben een korte snuit.

 • pierrette pierrette walraevens

  Mooi heel mooi hou van dolfijnen

 • heiko werner

  Paasvakantie in Piran, morgens op terras bij ochtend espresso, op 100 Meter een group dolphins aan het jagen, dat is prachtig! En voor de kust, maar kilometers veer buiten de landsgrenzen is niet voor de kust!

 • Fred Bompans

  Dat zijn geen dolfijnen maar bruinvissen. In de Golf van Biscaje zijn dat regelmatige bezoekers, maar dan met honderden.

 • Paul Boutsen

  Mooiste wat je je kunt inbeelden, tuimelende dolfijnen voor de boeg van je schip als de zon ondergaat of opkomt.