Groep grienden gespot voor onze kust

Voor de kust van Blankenberge is een groep grienden, een kleine walvissoort, gespot. "Dit is heel uitzonderlijk", zegt Dominique Verbelen van Natuurpunt.

"De laatste keer dat grienden bij ons opgemerkt werden, was in september 1988. Toen belandden ze in de voorhaven van Zeebrugge.  Volgens de kustwacht gaat het om een groep van twintig grienden en zwemmen ze richting Nederland".  

"Maandag werden ook al 23 grienden gespot ter hoogte van de zuidoostkust van Engeland. Ik vermoed dat het om dezelfde groep gaat. Grienden vertoeven normaal gezien aan de Golf van Biskaje of de Shetlandeilanden. Het zijn tandwalvissen die tussen de drie en zes meter groot zijn.  Grienden zijn egaal zwart, hebben een bolle kop en een holle afgeronde rugvin. In tegenstelling tot dolfijnen springen ze niet of nauwelijks uit het water. Als ze uitademen, ontstaat er ook geen meters hoge spuitfontein zoals bij potvissen. Ze zwemmen in groep en zullen mensen niet aanvallen. Soms spoelen ze in groep aan op stranden. Eens om de vier jaar gebeurt dit aan de Belgisch-Nederlandse kust. Het lijkt erop dat ook deze groep zich heel dicht voor de kust bevindt. Ze zijn waarschijnlijk afgedwaald. Al kunnen het natuurlijk ook avonturiers zijn", lacht Verbelen.