Grillige winter brengt dieren in de war

VTM Nieuws
De winter is grillig en brengt verschillende dieren die een winterslaap houden in de war. Padden, salamanders en egels worden nu al – te vroeg - wakker en vinden geen eten, waardoor ze ziek worden of sterven. In het opvangcentrum voor wilde dieren in Merelbeke zien ze dan ook opvallend veel zieke egels binnenkomen. Dat meldt VTM Nieuws.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Eigenlijk moeten de egels vier maanden aan een stuk slapen, zodat ze hun energie sparen en hun vetreserves niet moeten aanspreken. Maar als ze zoals nu een paar keer ontwaken tijdens de winter door kwakkelweer, hebben ze geen andere keuze dan die reserves te gebruiken en worden ze zwakker.

Ook kikkers, salamanders en padden zijn ontregeld door de schommelende wintertemperaturen. De verwarring kan een negatieve impact hebben. Of het zo'n vaart zal lopen als in 2016, waarbij er na de erg zachte winter zestig procent minder padden bij de paddenoverzet waren, is nog niet duidelijk.

Ook vogels, die geen winterslaap houden, hebben het moeilijk. Terwijl ze op zachte momenten gemakkelijk eten vinden in de vrije natuur, is dat niet het geval tijdens koudere periodes. “Het is dus belangrijk om te blijven voederen zodat ze de komende winterprik vlot doorkomen”, stelt Dominique Verbelen van Natuurpunt.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Christine Laevers

    Inderdaad, op 3 januari heb ik in Frankrijk een marmersalamander (Triturus marmoretus) levend aangetroffen dicht bij huis. Niet alleen mensen maar ook dieren dienen zich af te stemmen aan deze extreme klimaatsveranderingen. Nat en 12°C, tja dan denken die salamanders dat het lente is! Als de bomen nu maar niet beginnen te bloesemen!