Grijze zeehonden lusten ook kleine walvisachtigen

UNKNOWN
Uit forensisch onderzoek op twee bruinvissen, de kleinste walvisachtigen uit de Noordzee, blijkt voor het eerst dat ze waarschijnlijk gedood en gedeeltelijk opgegeten werden door grijze zeehonden. Een enorme aangroei van het aantal grijze zeehonden in de Noordzee de voorbije jaren leidde allicht tot voedselconcurrentie, waardoor naar alternatieve, nieuwe voedselbronnen gezocht wordt. Dat meldt Natuurbericht.be.

"De verwondingen van bruinvissen die in september 2011 aanspoelden in Knokke-Heist en Oostende leken in niks op de verwondingen die de voorbije tien jaren werden vastgesteld bij meer dan 600 bruinvissen die dood aanspoelden aan de Belgische kust", zegt Dominique Verbelen van Natuurpunt over een studie die deze maand in Aquatic Mammals verschijnt.

Meestal tonen dergelijke kadavers duidelijke littekens van visnetten rond de snuit, waardoor ze allicht verdronken. De twee dieren in kwestie misten echter grote lappen huid en stukken uit de speklaag. "Sinds 2006 spoelden gelijkaardige kadavers aan op stranden in de buurlanden, maar er kon geen doodsoorzaak met zekerheid vastgesteld worden", aldus Verbelen.

Tandafdrukken onderzocht
Jan Haelters en zijn collega's van het Koninklijk Belgische Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) en de Universiteit van Luik merkten op dat de twee kadavers tandafdrukken vertoonden. "Een vergelijking met de tandstructuur van bijna 140 zeehondenschedels, beschikbaar in musea in België en de omringende landen, toonde aan dat die opmerkelijke gelijkenissen vertoonden met de tandstructuur van de grijze zeehond. Die kan meer dan 300 kg wegen en is een opportunist die zich vooral voedt met vis, inktvis en af en toe schaaldieren."