Greenpeace: "Aantal stormbandpinguïns op Antarctica afgelopen 50 jaar gedaald"

Een stormbandpinguïn op Antarctica.
REUTERS Een stormbandpinguïn op Antarctica.
Wetenschappers hebben vastgesteld dat het aantal stormbandpinguïns op Antarctica met 60 procent is afgenomen ten op zichte van de laatste telling zo’n vijftig jaar geleden. Dat meldt milieuorganisatie Greenpeace vandaag, die ijvert voor een betere bescherming van onze oceanen.

De stormbandpinguïn, ook wel kinbandpinguïn genoemd, komt vooral voor langs de kust van poolgebieden. Het totale aantal stormbandpinguïns op het Elephanteiland, een belangrijke habitat in het noordoosten van het Antarctisch Schiereiland, is met 60 procent gedaald sinds de laatste telling in 1971. Het aantal broedende paren viel terug van 122.550 tot 52.786, bericht Greenpeace. 

“Dit is een significante daling. Het ecosysteem van de Zuidelijke Oceaan is nu fundamenteel anders dan vijftig jaar geleden. De impact van deze verandering dringt door in de voedselketen tot soorten als de stormbandpinguïn. Verschillende factoren kunnen daarbij een rol spelen, maar al het bewijs wijst in de richting van klimaatopwarming als de verantwoordelijke”, zegt Heather J. Lynch, van de Stony Brook University.

Deze pinguïnsoort, die wordt gekenmerkt door een glanzend blauwzwart en wit verenkleed en het dunne zwarte streepje ter hoogte van de keel, voedt zich vooral met krill. Dat is een verzamelterm voor kleine garnaalachtige schaaldieren. Krill heeft zee-ijs nodig om te overleven. Door de hogere temperaturen is er aanzienlijk minder zee-ijs voor de kust van Antarctica. Dat heeft geleid tot minder krill en bijgevolg tot minder voedsel voor de stormbandpinguïn. 

Een stormbandpinguïn
REUTERS Een stormbandpinguïn

Rol België

“Als soorten strijden om te overleven, hebben we dringend nood aan mariene reservaten die beschermd worden tegen alle schadelijke menselijke activiteit. Alleen zo kunnen we pinguïns en andere soorten de ruimte geven om zich te herstellen en zich aan te passen aan het snel veranderende klimaat. We roepen alle overheden op om dit jaar een globaal oceanenverdrag te ondertekenen dat 30 procent van de oceanen beschermt”, zegt An Lambrechts, campagneleider Oceanen bij Greenpeace België.

Volgens Greenpeace neemt België internationaal het voortouw en pleit ons land voor zo’n ambitieus oceanenverdrag, maar speelt het ook een belangrijke rol in de ontwikkeling van diepzeemijnbouw, een industrie die verwoestende gevolgen kan hebben voor het leven in de oceanen. “Als België het ernstig meent met de bescherming van de oceanen, moet er ook een moratorium op diepzeemijnbouw komen en moet België zijn steun voor het exploratiecontract van DEME in de Stille Oceaan opzeggen”, besluit Lambrechts.

Antarctica is volgens de Wereld Meteorologische Organisatie een van de snelst opwarmende regio’s ter wereld. Afgelopen week werd er de hoogste temperatuur ooit gemeten, 18,3 graden.
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Eric Grosemans

  @ Kirsten Hershe, Het klimaat heeft zeker altijd al schommelingen gekend, alleen gingen de veranderingen langzaam genoeg voor de aarde om te kunnen bijsturen. Ons klimaatsysteem had de tijd om zich aan te passen; onze leefomgeving bleef leefbaar. Hierbij was er een goede balans tussen opwarming en afkoelende effecten. Wat wel is veranderd, is de snelheid van verandering. Sinds de laatste ijstijd is het nog nooit zo snel gegaan als nu, en toe te schrijven aan menselijke activiteiten.

 • Nick Lersberghe

  @Sobek Wessels Dat betekent niet dat een massa-extinctie gewenst is of dat er geen probleem is. De wereld en de natuur zal wel herstellen maar de mens misschien niet.

 • robert boonen

  Zal de wereld nu vergaan ? het klimaat is aan het veranderen en dat is in het verleden nog gebeurd. Niemand kan de natuur controleren. De natuur neemt terug wat van haar is.

 • Luc BARTHOLOMEUS

  Merkwaardig of bewust wordt er verzwegen dat industrieel gevist wordt op krill: met reusachtige zuigers worden ze op grote schepen gevist. Makkelijker maar wel misdadiger is het om het door te schuiven naar de klimaathype.

 • Kirsten Hershe

  Onze aarde evolueert, net als de mensheid, technologie, etc. Klimaat verandert continu, met of zonder zonder mensen. 13.000 jaar geleden zag de aarde er ietwat anders uit, oa de Benelux lag bedolven onder een dik pak ijs en sneeuw. Het klimaat warmde op en dat kwam de mensheid enkel ten goede. Nu hebben wetenschappers, de elite en bankiers een schoon manier gevonden om snel rijk te worden, mensen uitmelken onder het mom v/h klimaat redden. Stop deze waanzin en investeer in belangrijke zaken.