Giraf met uitsterven bedreigd

Giraffen in Kenia. Daar leefden in de jaren '90 nog 30.000 giraffen, nu zijn het er maar 6.500 meer.
THINKSTOCK Giraffen in Kenia. Daar leefden in de jaren '90 nog 30.000 giraffen, nu zijn het er maar 6.500 meer.
Door stropers en het verlies aan biotoop - veroorzaakt door de groeiende menselijke bevolking - is het aantal giraffen in Afrika in vrije val. "Het is een stille vorm van uitsterven", zegt de Namibische expert Julian fennessy aan ABC News. In Tanzania heerst het bijgeloof dat het eten van giraffenvlees mensen van HIV kan genezen. Dat speelt in de kaart van de stropers.

Fennesy is directeur van een onderzoeksgroep rond giraffen en publiceert volgend jaar het eerste uitgebreide onderzoek daaromtrent.

Veertig procent minder op 15 jaar
Hij stelde vast dat de giraffenpopulatie in Afrika de voorbije 15 jaar met 40 procent is afgenomen. "Hun aantal is van 140.000 gezakt tot minder dan 80.000".

Twee subsoorten bedreigd
's Werelds grootste zoogdier leeft in 21 landen, in nationale parken die staatseigendom zijn maar ook in private parken. Van de negen subsoorten - gebaseerd op geografische spreiding, het patroon van hun huid, hun morfologie en genetische data - zijn er twee recent als 'bedreigd' gecatalogeerd op de zogenaamde Rode Lijst van de IUCN. Dat is een Britse onderzoeksgroep die deel uitmaakt van de International Union for Conservation of Nature.

In Niger leven nog minder dan 300 'West-Afrikaanse giraffen' en minder dan 700 'Rothschildgiraffen' leven nog verspreid over Oeganda en Kenia.

Verlies van habitat
De voornaamste oorzaak van de dalende populaties is het verlies van habitat. Steeds meer land wordt voor landbouw gebruikt. "Maar ook stropers hebben een grote impact in bepaalde gebieden, in het bijzonder in Oost- en Centraal-Afrika", voegt de expert toe.

Hersenen en beenmerg
In Tanzania heerst het geloof dat de hersenen en het beenmerg van de giraf de mens van HIV kan genezen. Afgehakte koppen en botten van het dier worden voor 120 euro per stuk te koop aangeboden.

In Tanzania heerst het geloof dat de hersenen en het beenmerg van de giraf de mens van HIV kan genezen. Afgehakte koppen en botten van het dier worden voor 120 euro per stuk te koop aangeboden

In landelijke gemeenschappen in Afrika staat vaak vlees van wilde dieren op het menu en is het ook een belangrijk inkomen. Het doden van een giraf vergt relatief weinig inspanning en levert veel vlees op.

Kleren, schoenen, sieraden
Van hun huiden worden kleren, schoenen, riemen en drumvellen gemaakt, hun haren worden verwerkt in sieraden. In bepaalde Afrikaanse culturen is de staart van de giraf bovendien een kostbaar symbool van autoriteit. Reeds in het oude Egypte werden giraffenstaarten als vliegenmeppers gebruikt.

Bepaalde landen beseffen dat het tijd is om in te grijpen. In Niger, dat trots is op zijn giraffen, werd het behoud van de giraffenpopulatie een prioriteit. Ook in Kenia staat een aantal maatregelen op stapel. Daar leefden in de jaren '90 nog 30.000 giraffen, nu zijn het er maar 6.500 meer.

In bepaalde Afrikaanse culturen is de staart van de giraf een kostbaar symbool van autoriteit. Reeds in het oude Egypte werden giraffenstaarten als vliegenmeppers gebruikt