Gigantische witte haai met 14 jongen raakt verstrikt in vissersnet in Taiwan

De reusachtige witte haai belandde in een vissersnet en stierf. Het kadaver werd uiteindelijk voor zo'n 2.000 dollar verkocht, 14 pups incluis.
Facebook De reusachtige witte haai belandde in een vissersnet en stierf. Het kadaver werd uiteindelijk voor zo'n 2.000 dollar verkocht, 14 pups incluis.
Groter dan een kleine auto en zwanger van 14 pups: dat was afgelopen week de vangst van de dag voor enkele Taiwanese vissers. Ze vingen de gigantische witte haai per ongeluk en verkochten die vervolgens voor iets minder dan 2.000 dollar (1.765 euro) aan een preparateur die de haai wilde opzetten.

Al was de vrouwelijke haai langer dan een kleine auto (4,7 meter), ze was niet opgewassen tegen het net van de vissers. Hoe ze exact gevangen werd, is voorlopig nog onduidelijk maar vermoedelijk belandde ze per ongeluk in het vissersnet waarna ze er niet meer uit raakte. Vervolgens stikte het beest. 

Het vrouwtje was zwanger van maar liefst 14 pups die vrijwel volledig ontwikkeld waren. Jammer genoeg stierf de haaienmoeder net voordat ze haar pups kon baren.

Zeldzaam

Biologen zijn alvast erg dankbaar voor deze unieke kans. Allereerst werd er nooit eerder een zwangere haai bestudeerd die zoveel pups verwachtte. “Het is ook zeer zeldzaam om een zwangere witte haai te vangen”, aldus David Ebert, directeur van het Pacific Shark Research Center in Californië. “Goed dat de vissers alles documenteerden met behulp van foto’s.”

Haaien hebben trouwens twee baarmoeders waardoor biologen vermoeden dat dit exemplaar zeven jongen in elke baarmoeder droeg.

(Lees verder onder de foto)

De kaken, tanden en vinnen van de witte haai zijn erg kostbaar. Daarom wordt er vaak illegaal op de indrukwekkende beesten gejaagd (archiefbeeld ter illustratie).
AP De kaken, tanden en vinnen van de witte haai zijn erg kostbaar. Daarom wordt er vaak illegaal op de indrukwekkende beesten gejaagd (archiefbeeld ter illustratie).

Kostbare onderdelen 

De mini-haaitjes en hun mama werden verkocht aan een taxidermist. Die houdt zich bezig met het prepareren of opzetten van dieren. Het kadaver wordt daarbij behandeld zodat het geconserveerd kan blijven. “Ik gok dat het vlees gebruikt wordt voor consumptie”, aldus George Burgess, Mariene Bioloog aan de University of Florida. “En een haaienkaak is ook veel geld waard voor verzamelaars.” Alle “onderdelen” van de dode haai zullen volgens de bioloog benut (en duur verkocht) worden. 

Beschermde diersoort

Voordat dat gebeurt, hoopt Burgess dat hij de eigenaar kan contacteren. Zo zou de bioloog (kostbaar) weefsel kunnen verzamelen van de moederhaai én haar pups. “Goed voor de wetenschap, minder goed nieuws voor de fauna”, aldus Burgess. De witte haai, of mensenhaai, is immers de nog enige levende soort uit het geslacht Carcharadon en eveneens een beschermde diersoort. Maar net omdat er een lucratieve zwarte markt bestaat voor de kaken, tanden en vinnen van de indrukwekkende haai, is het moeilijk om de wet te handhaven.

Bekijk ook: 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Norbert Bauwens

  De mens is het enige wezen dat niet op deze aarde thuishoort. Alles dient voor iets anders en houdt zichzelf in evenwicht behalve de mens , die roeit alles uit en vernield alles, zonder zelf voor enig nut in de natuur te zijn.

 • robertrand walraedt

  Welke biologen kunnen hiervoor dankbaar zijn?

 • ingrid mertens

  Een normaal mens wordt hier triest van! Het dierenrijk is prachtig, in tegenstelling tot het egoistisch mensdom dat alles misbruikt voor eigen belang!!

 • Hans Schoen

  Koopgedrag vd mens veroorzaakt deze toestanden. Vervang het en de planeet kan misschien nog herstellen.

 • guido vermeyen

  Alles moet er aan geloven, kapot gemaakt, voor de winst....