Genetisch gemanipuleerde schimmel in strijd tegen malaria

Wanneer de genetisch gemanipuleerde schimmel het lichaam van een mug herkent, dringt die het insect binnen en verspreidt er een insecticide dat het dier doodt.
thinkstock Wanneer de genetisch gemanipuleerde schimmel het lichaam van een mug herkent, dringt die het insect binnen en verspreidt er een insecticide dat het dier doodt.
Voor het eerst werden genetisch gemanipuleerde parasieten uitgezet in een natuurlijke omgeving voor een proefproject in het West-Afrikaanse Burkina Faso. In anderhalve maand tijd slaagde een genetisch gemanipuleerde schimmel erin malariamuggen uit te roeien.

Onderzoekers uit Burkina Faso en de universiteit van Maryland manipuleerden het dna van een natuurlijke parasiet van de malariamug die elk jaar 400.000 mensen doodt. Op 45 dagen werd 99 procent van de muggen gedood in een proefproject waarbij een dorpje van 608 vierkante meter onder een vliegennet werd gezet. 

Insecticide uit spin

De schimmel Metarhizum pinghaense werd op lakens aangebracht die vervolgens in de testhuizen werden opgehangen. De schimmel kreeg genen die een insecticide verspreiden dat uit de Australische trechter-webspin werd gehaald en in de VS al goedgekeurd is voor het behandelen van gewassen.

Door het mechanisme dat het insecticide afgeeft te koppelen aan een gen dat de schimmel aanspoort om zich te verbergen voor het immuunsysteem van zijn gastheer, waren de wetenschappers in staat ervoor te zorgen dat de schimmel enkel  het beoogde doelwit zou doden. Labotests op andere insecten, die voor bestuiving instaan, hadden al aangetoond dat die er geen schadelijke effecten van ondervinden. 

De schimmel is heel selectief en herkent een insectenlichaam door chemische signalen. Wanneer de schimmel doorheeft dat hij op een mug zit, zal hij het insect binnendringen langs de nagelriem. De schimmel doet dat enkel bij muggen en is dus niet schadelijk voor nuttige insectensoorten zoals honingbijen, benadrukken de vorsers in vakblad Science.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Louis Smeekens

    Welke doos van pandora opent men hiermee?

  • Erwin Hyndrikx

    GMO in landbouw is blijkbaar anders dan dezelfde GMO in dezelfde omgeving losgelaten voor geneeskunde? Men belet al jaren GMO gewassen(die efficiënter men voedingsstoffen, schimmels,insecten,watergebruik of andere zouden kunnen omgaan) omdat dit zogezegd gevaarlijk is en een GGO schimmel loslaten,die insecten doodt mag wel?De techniek is of veilig of niet veilig!(GMO gewassen worden overal ter wereld, behalve in Europa, veilig geteeld).Europa is dus hypocriet door het verbieden van GGO gewassen!

  • Jan De Korte

    Bizar. Genetische manipulatie op gewassen roept en tiert men. Bij dergelijke projecten niet. Waarom? Omdat men daar levens mee red? De risicos zijn hier even groot of klein. 2 maten en 2 gewichten.