Geen tanden en klauwen meer: 33 circusleeuwen stappen op vliegtuig naar beter leven

33 circusleeuwen die in gevangenschap werden geboren in Peru en Colombia, stapten gisteren het vliegtuig op voor een vlucht van 15 uur naar Zuid-Afrika. De dieren, die geen tanden en klauwen meer hebben, werden opgevangen in een dierenpark in Zuid-Afrika. Na een lange lijdensweg als circusdieren krijgen de leeuwen nu een nieuwe thuis.

De leeuwen werden in gevangenschap geboren, maar werden in 2011 bevrijd nadat het gebruik van wilde dieren verboden werd in Peru. In 2013 werd het verbod ook in Colombia van kracht. De Amerikaanse dierenrechtenorganisatie Animal Defenders International (ADI) heeft er nu voor gezorgd dat de dieren kunnen worden opgevangen in het Emoya Big Cat Sanctuary in het noorden van Zuid-Afrika. Het park is 5.000 hectare groot.

Een team begeleiders en dierenartsen vloog mee met het cargovliegtuig om de dieren tijdens de vlucht in de gaten te houden. Alle dieren verkeren in goede gezondheid na de lange vlucht naar Johannesburg. 

ADI
ADI

Lijdensweg

Er staat hen een nieuw leven te wachten in het park na een lange lijdensweg. "Deze dieren hebben enorm veel geleden", zegt ADI-woordvoerder Jan Creamer. De geredde leeuwen werden in erbarmelijke omstandigheden aangetroffen. Hun klauwen waren verwijderd en ze hadden gebroken tanden. Eén van de dieren, Ricardo, is een oog kwijt en een andere leeuw is bijna blind.

"Er zijn overal ter wereld goede toevluchtsoorden die voor leeuwen zorgen, maar deze dieren horen thuis in Afrika. De temperatuur en het klimaat zijn hier ideaal voor ze", stelt de oprichter van het Emoya-dierenpark. Momenteel wonen in het park zes leeuwen en twee Siberische tijgers.

In het park wonen al zes leeuwen en twee tijgers. De nieuwkomers zullen geleidelijk aan worden voorgesteld aan de oude bewoners.

ADI
ADI
ADI