Géén lucratieve haaivinnensoep: visser schenkt zeldzame reuzenhaai aan museum

Melbourne Museum
Ze haalden per ongeluk een reuzenhaai van drie ton uit het water. In theorie de jackpot voor de Australische visser James Owen en zijn team uit deelstaat Victoria. Want de Chinese markt heeft veel geld over voor de delicieuze en fel gegeerde haaivinnensoep. Maar Owen besloot niet voor de poen te gaan: hij schonk het kadaver aan het Melbourne Museum.

De haai is ongeveer 6,5 meter lang, weegt drie ton en heeft borstvinnen van meer dan een meter lang en 60 cm breed. En dan zijn er nog de andere vinnen. Potentieel was deze reuzenhaai, de tweede grootste levende vissoort ter wereld na de walvishaai, dus een erg sterke kandidaat voor honderden liters haaivinnensoep. Maar het enorme zeemonster gaat niet de kookpot in: daar zorgden de vissers die hem ophaalden voor. Een schenking aan de wetenschap was de verrassende beslissing. En daar kregen de vissers veel applaus voor op het internet.

James Owen poseert bij het reusachtige zeemonster.
twitter James Owen poseert bij het reusachtige zeemonster.

Wetenschappers van het Melbourne Museum reisden af naar Portland om de reuzenhaai te dissecteren want het dier was te groot om in één stuk te transporteren. Ze hadden een kraan nodig om de haai uit de vissersboot te lichten. Bijna vijf uur werk, alles samen, om de kolos te kunnen vervoeren naar Melbourne.

Melbourne Museum

Dierenonderzoekers weten nog niet zo veel over reuzenhaaien omdat ze zo moeilijk te vinden zijn. "Natuurlijk zien we ze allemaal liever in de zee, maar op deze manier blijft de reuzenhaai wel bewaard en kunnen toekomstige generaties er veel over te weten komen", zegt Dianne Bray van het Melbourne Museum. "Eén haai zal ons waarschijnlijk niet meteen alles leren, maar hoe meer informatie we kunnen verzamelen, des te beter het beeld dat we krijgen over hun levensgeschiedenis en over wat ze uitspoken."

Wetenschappers maakten foto's van de indrukwekkende haaientanden.
Melbourne Museum Wetenschappers maakten foto's van de indrukwekkende haaientanden.