Gaia wil sterilisatie van huiskatten verplicht maken

UNKNOWN

Gaia, de Blauwe Wereldketen en Animaux en Péril eisen dat sterilisatie of castratie van huiskatten verplicht moet worden. Vorig jaar kwamen 36.796 katten, waarvan 24.863 zwerfkatten, in de Belgische asielen terecht, dat zijn ongeveer 1.700 katten meer dan in 2008. Het aantal honden in asielen daalde in 2009 tot 32.346. Dat zijn er 1.500 minder dan in het voorgaande jaar. Dat blijkt uit cijfers van de dienst Dierenwelzijn van de FOD Volksgezondheid.
 
Spuitje
Ongeveer 36 procent van alle asielkatten moest een spuitje krijgen. Dat lot was meer dan drie keer zoveel asielkatten als asielhonden beschoren. In 2009 werd het leven van 4.155 asielhonden beëindigd.
Zwerfkatten komen volgens de dierenorganisaties voort van niet-gesteriliseerde of niet-gecastreerde huiskatten. "Je huiskat steriliseren of castreren is een kwestie van verantwoord omgaan met je huisdier en moet een burgerplicht worden", aldus Gaia-voorzitter Michel Vandenbosch.
 
Sterilisatiebeleid
De verschillende organisaties dringen erop aan dat de volgende minister voor Dierenwelzijn het advies van zijn of haar Raad voor Dierenwelzijn volgt. "De Raad voor Dierenwelzijn adviseert dat de gemeenten, waar overlast veroorzakende zwerfkatten gesignaleerd worden, bij wet verplicht worden een sterilisatiebeleid te voeren", zegt Gaia. "207 steden en gemeenten doen dat al. De Raad voor Dierenwelzijn adviseert ook dat wie katten houdt, zijn kater en/of kattin verplicht onvruchtbaar moet laten maken en zijn dieren moet laten identificeren." (belga/lpb)