GAIA strijdt met aangrijpende documentaire tegen broodfok: “Ga liever langs bij overvolle dierenasielen”

GAIA
Dierenrechtenorganisatie GAIA start een nieuwe campagne tegen de illegale handel en import van puppy's. In de campagne staan zeven getuigen centraal die allemaal opgelicht werden door een broodfokker, zo laat GAIA weten.

GAIA wil de mensen sensibiliseren en duidelijk maken dat het verhaal achter de puppyhandel er één is van veel dierenleed en -uitbuiting. "We hebben heel bewust gekozen voor de eindejaarsperiode, een periode waarin de verkoop van puppy's floreert", zegt GAIA-directeur Ann De Greef. In een emotionele korte documentaire vertellen zeven getuigen op de website van GAIA over hoe ze opgelicht werden door een broodfokker. Bij drie getuigen stierf de puppy amper enkele dagen na aankoop aan een ziekte. 

Naast de video kan iedereen ook heel wat informatie vinden over broodfok, een checklist ‘Hoe herken ik een broodfokker’ downloaden en een handleiding lezen over wat te doen als iemand opgelicht werd door een broodfokker.

"De malafide broodfokkers spelen het spel slim. Ze hebben een erkenningsnummer van de overheid (wat de kopers geruststelt, maar in feite maar weinig voorstelt), ze hebben altijd pups te koop (zo spelen ze in op impulsaankopen), ze houden hun verkoopruimte netjes (zo lijken ze professioneel)... Maar de paspoorten? Die zijn vaak vervalst: er wordt gelogen over de leeftijd van de pups (hoe jonger, hoe schattiger, hoe gemakkelijker te verkopen) en over de vaccinaties. En de pups? Als ze niet enkele dagen na aankoop overlijden, sukkelen ze vaak heel hun leven met medische problemen en/of gedragsproblemen." 

Voor GAIA is de oplossing eenvoudig: adopt, don't shop. In België zitten de dierenasielen overvol met honden en katten die wachten op een gouden mandje. 
30 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marianne Mertens

  ik heb een van de 400 dieren van Kasterlee. Na een zeer moeilijke start voor dier en mens, mijn hond heeft 7 jaar gediend als fokteef. Het was voor haar een ongelofelijk moeilijke periode hebben we nu aan haar een schat van een hond. die getekend blijft voor haar leven

 • PIETER ROGIERS

  @Hans: waarom donatiegeld beleggen en investeren als je er vandaag zo veel dieren mee zou kunnen helpen? Ik steun liever rechtstreeks kleine initiatieven!

 • Patrick Kelchtermans

  een fokker die altijd pups ter beschikking heeft van allerlei rassen, die deugt niet. Als iedereen stopt met bij hen te kopen en als de staat eindelijk eens deftig ingrijpt, zal het rap gedaan zijn met hun rotte zaakjes. Heb je geen vertrouwen in een dier van het asiel, dan zijn er altijd nog de fokkers die het wel goed doen, een of hooguit enkele rassen en max 2 nestjes per jaar. Maar ja, dan kost het natuurlijk wel wat meer.

 • Hans Schoen

  Dag Pieter, dat bedragje hebben ze nodig tegen slechte tijden, Kan je ook zeggen van Kom op tegen Kanker, die hebben nog veel meer poen.

 • henri levich

  Hoogtepunt is wel dat die OostEuropese hondefabrieken gesponersd worden vanuit o.a. Vlaanderen met Vlaams geld,... hierover géén woord.