GAIA pleit met tv-spot voor verankering dierenwelzijn in Grondwet

Screenshot Gaia
Dierenrechtenorganisatie GAIA heeft een nieuwe campagne gelanceerd waarin het pleit voor de verankering van de welzijnsbelangen en de eigen waardigheid van dieren in de Grondwet. Een tv-spot is te zien op zowel de Vlaamse als Waalse televisie tot eind deze maand. GAIA verzamelde ook al 139.000 handtekeningen voor het voorstel.

De spot van 30 seconden toont dat dieren zelf geen benul hebben van grondrechten, maar pleit voor het opnemen van dieren en hun welzijn in de Grondwet. “Grondwettelijke bescherming van hun welzijnsbelangen en waardigheid is ook voor dieren fundamenteel”, aldus GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch.

In België is 86 procent van de kiezers voorstander van het opnemen van dieren in de Grondwet, zo meldt GAIA. Over een wetsvoorstel om artikel 37 bis uit te breiden met de bescherming van het dierenwelzijn, werden in 2018  in de Senaatscommissie Institutionele Aangelegenheden hoorzittingen georganiseerd. GAIA werd toen gehoord. “Het wetsvoorstel kon op veel politieke bijval rekenen. Het verslag daarvan werd vorige week in de commissie goedgekeurd, maar over het wetsvoorstel zelf werd niet gestemd. Verslaggever Bert Anciaux (sp.a.) reageerde toen in de commissie zeer ontstemd. Volgens hem stelde de regering zijn veto”, aldus GAIA.

“Ook in het licht van de komende verkiezingen willen we het objectief warm houden: de politici moeten beseffen dat de meeste burgers van het land willen dat dieren op het hoogste constitutionele niveau worden beschermd”, benadrukt de GAIA-voorzitter. GAIA verzamelde daarvoor intussen al 139.000 handtekeningen. “De burgers hebben hun stem al laten horen. Nu zijn de politici aan zet”, klinkt het nog.

Impact op rechtspraak 

Indien dieren grondwettelijk beschermd worden, zal dat volgens GAIA een impact hebben op de rechtbanken. “Rechters zullen het dierenwelzijn veel ernstiger nemen omdat de grondwet bepaalt wat voor onze samenleving fundamenteel is en ze zullen wetsinbreuken, die nu nog teveel met de mantel der liefde bedekt worden, strenger bestraffen”, klinkt het nog in een persbericht.
21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Willy De Vidts

  In Nederland bestaat er al een partij "Dieren". Binnenkort wordt de bloedzuiger van Gaia nog parlementair ook. Dikke profiteur!!

 • Marleen Wijnants

  Mijn stem hebben ze al , tijd voor verandering, een dier is geen wegwerpartikel. En aan al die mensen hier met hun negatieve reacties, waarom zo hard voor dieren? Gaia geeft alle dieren een stem en dat is hartverwarmend.

 • PIETER ROGIERS

  De onderliggende ware reden van deze zoveelste campagne is zoals altijd de volgelingen paaien zodat ze blijven doneren en testamenschenkingen doen. Hierdoor bouwde Gaia ondertussen een vermogen op van bijna 3.000.000 €, niet slecht voor een VZW he?

 • Carl Vangenechten

  Het gevaar bestaat dat de politiek - om populariteit te winnen - zich gaat bezighouden met thema's van drukkingsgroepen of andere rechtse of linkse groeperingen. Dat kan natuurlijk in een democratie maar de politiek moet zich niet te veel laten meeslepen: milieu-spijbelen, Gaia, gele hesjes, brexit... De politiek laat zich meeslepen en dan krijgen we ontsporingen en uitspattingen. De politiek moet zich niet bezighouden met biefstuk op mijn bord.

 • Gilles Standaert

  En wat zijn ze daar mee? mensen brengen hun dieren voor gelijk welke drogreden naar het asiel. Leugens zoals "we vonden deze kittens in onze tuin" tot ja de kleine is nu 3 jaar en wil niet dat de hond nog in zijn tuin komt" moeten moeten ook eens stoppen.