GAIA lanceert schokkende tv-spot tegen biggencastratie: “Teelballen worden zonder verdoving verwijderd”

GAIA
Vandaag lanceert GAIA een nieuwe campagne voor een verbod op de chirurgische castratie van biggen. De tv-spot van 30 seconden toont gepigseld hoe biggen chirurgisch gecastreerd worden. Opgelet: de beelden kunnen als schokkend ervaren worden.

Als de nieuwe spot één ding duidelijk moet maken, dan is het wel dat chirurgische castratie heel pijnlijk is voor de biggen. Ze krijsen het uit terwijl de varkensboer zonder verdoving de teelballen verwijdert en de zaadleiders doorsnijdt. En dat allemaal onder het oog van het moedervarken.

Gepigseld

De ingreep is niet alleen pijnlijk voor de dieren. “Omdat het zo pijnlijk is om naar te kijken, hebben we de beelden gepigseld voor de kijkers”, legt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch uit.

GAIA hoopt dat de nieuwe campagne de politici nu eindelijk eens wakker schudt. Maar liefst 83 procent van de Vlamingen (Ipsos, 2017) vindt dat het Vlaamse regeerakkoord moet uitgevoerd worden en dat chirurgische biggencastratie wettelijk verboden moet worden.

“Al jarenlang worden beloftes gebroken. Genoeg is genoeg: er moet zo snel mogelijk een klaar en duidelijk wettelijk verbod komen, zo niet blijven miljoenen biggen onnodig lijden. En dat terwijl er genoeg pijnloze bruikbare alternatieven zijn.”

Wat is chirurgische castratie?

Wat is chirurgische castratie precies? De biggen worden in de hand of in een klem vastgehouden, daarna worden via één of twee insnijdingen de teelballen verwijderd en de zaadleiders afgesneden. Dat gebeurt omdat bij het verhitten van vlees van niet-gecastreerde mannelijke varkens een relatief kleine kans bestaat dat er een onaangename geur vrijkomt, de zogenaamde berengeur. 

Niet elke consument ruikt die berengeur, slechts een bepaald percentage is er gevoelig voor. Jaarlijks ondergaan in ons land nog bijna 4 miljoen biggen de bijzonder pijnlijke en stresserende ervaring.

Al bijna 20 jaar strijdt GAIA voor een verbod op de chirurgische castratie van biggen. Er werden reeds veel beloftes gedaan maar het verbod is er nog steeds niet.

Hoe zit het met dat verbod?

Eerst stelde een ad hoc commissie twee streefdata voorop: in 2006 zou verdoving verplicht worden en in 2009 chirurgische castratie verboden. Alle stakeholders (wetenschappers, GAIA, retail, boerenorganisaties, slachthuizen, …) kwamen begin 2008 overeen te stoppen met biggencastratie zodra het vaccin dat als alternatief dient door de Europese Commissie geregistreerd zou zijn.

Dat vaccin kreeg in 2009 groen licht van de Commissie, maar de boerenorganisaties hielden zich alweer niet aan de afspraak. In 2014 gingen FEBEV, de retail en de boerenorganisaties het engagement aan om in 2018 geen biggen meer te castreren. 

Al jarenlang worden beloftes gebroken. Genoeg is genoeg: er moet zo snel mogelijk een klaar en duidelijk wettelijk verbod komen

Michel Vandenbosch (GAIA)

In het Vlaams regeerakkoord 2014-2019 – dat ironisch genoeg de titel ‘Vertrouwen, verbinden, vooruitgaan’ kreeg - staat dan weer het volgende: de chirurgische castratie van biggen wordt verboden vanaf 2018. 

“Intussen zijn we eind 2018 en doen de boeren gewoon door met chirurgisch castreren”, zegt Vandenbosch. “En de politici? Die staan erbij en kijken er (gepigseld) naar.”
19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ingrid mertens

  Groot gelijk Louis Smeekens! Deze dierenbeulen moeten gestopt worden! Respect voor de dieren is ook hier weer ver te zoeken!!

 • PIETER ROGIERS

  Dat Gaia dan ook eens haar donatiefortuin publiekelijk maakt!! Op hun jaarrekening 2017 die ik opvraagde bij NBB: een eigen vermogen van bijna 3.000.000 € en voor meer dan 1.300.000 € aan geldbeleggingen! Uw donaties komen dus NIET bij de dieren terecht!!!

 • Louis Smeekens

  Marc Spandel, De reden waarom Gaia dit opnieuw in het nieuws brengt is omdat er niets werd gedaan terwijl deze praktijken verder gingen. Misschien moet u misschien minder passief toekijken ipv zo actief te reageren?

 • Eugene Peeters

  Dat het schokkend is kunnen die mannen van GAIA echt weten! Ze zijn echte ervaringsdeskundigen. Zo spreken ze toch!!!

 • Marc Spandel

  Lachwekkend! Decennia geleden werd er al officieel 'VERBOD' uitgevaardigd op dergelijke marteling van dieren. Bijgaande straffen en controles werden uitgevaardigd, en nu komt GAIA zeveren, alsof dit 'nieuws' is. Gaia zou beter méér controles (laten) uitoefenen op die praktijken en bij vaststelling van wetsovertreding direct een klacht neerleggen i.p.v. passief te blijven toezien.