Fruit maakt dierentuindieren te dik en dus krijgen ze enkel nog groenten

En kapucijnaapje smult van een heerlijk stukje zoet fruit in de zoo van Colombia.
AFP En kapucijnaapje smult van een heerlijk stukje zoet fruit in de zoo van Colombia.
De ringstaartmaki's in de Antwerpse Zoo krijgen geen bananen meer. De olifanten in Pairi Daiza moeten het stellen met wortels. Heel wat dierentuinen wereldwijd zetten hun bewoners op een groentedieet, want het fruit bevat te veel suikers.

Fruit is gezond, zo weten we. Vandaar dat voedingsdeskundigen ons aanraden minstens twee stukken per dag te eten. Voor dieren geldt dat niet, zo vinden ze in de dierentuin van het Australische Melbourne. Sommige dieren leden er aan obesitas en kregen rotte tanden van de appels en bananen die hun dagelijks werden voorgeschoteld. "Het grote probleem? Gekweekte vruchten die we in de winkel of bij leveranciers aankopen, zijn genetisch gemodificeerd. Ze bevatten veel meer suikers dan fruit dat in het wild groeit", zegt Michael Lynch, die aan het hoofd staat van de dierenartsen in Melbourne Zoo. Dat beamen ook voedingswetenschappers aan de universiteit daar. "Vrijwel alle gekweekte variëteiten zijn tegenwoordig zoeter. Wilde appels zijn bijvoorbeeld kleiner en bitterder dan hun variëteiten die geteeld worden. Bij pruimen is het suikergehalte de laatste 20 jaar zelfs verdubbeld." Watermeloenen hebben dan weer een veel vlezigere, felrode binnenkant dan hun wilde soortgenoten. 

Kortom: het fruit is te zoet voor de bewoners van de dierentuinen. In Melbourne wordt daarom alle fruit van het menu geschrapt en moeten de apen en olifanten het stellen met verse groenten. Een trend die ze ook in de Belgische dierentuinen volgen, zo blijkt. In de Antwerpse Zoo en in Planckendael zijn ze al enkele jaren geleden overgeschakeld op minder fruit en meer groenten. De ringstaartmaki's krijgen er voortaan prei, wortelen en witloof en niet langer bananen, appels of kiwi. De rode panda's moeten het zonder fruitpap doen.

Ook in Pairi Daizi kozen ze voor meer groente. Vroeger werd er wekelijks 1 ton fruit en 1 ton groente doorgejaagd, nu is dat 'amper' 0,6 ton fruit, maar wel 1,4 ton groente. "Fruit is een extraatje geworden", zo zegt Tim Bouts, hoofddierenarts, in Het Nieuwsblad.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • pol van de velde

    En wij moeten volgens de "geleerden" meer fruit eten, hoe gek kan het zijn.

  • Anita Wellens

    bananen zijn ongezond(suikerbom), maar dat zeggen ze niet tegen de mensen...