Franse beer op rooftocht in Spanje: acht dode schapen

Een bruine beer in de Franse Pyreneeën
Shutterstock Een bruine beer in de Franse Pyreneeën
Alarm in Spanje nu een beer die in oktober in Frankrijk werd uitgezet, de grens overstak en in een reeks aanvallen al meerdere schapen doodde. Beide landen hebben prompt gesprekken opgestart over de problematiek.

Berin Claverina werd in oktober samen met een andere vrouwelijke bruine beer vanuit Slovenië overgebracht naar Béarn aan de voet van de Franse Pyreneeën, omdat er in die regio slechts twee andere - mannelijke - beren wonen. 

Het plan was van meet af aan controversieel en kreeg tegenwind van schaapherders in zowel Spanje als Frankrijk. Hun angst bleek gegrond, want ondertussen hebben Claverina’s omzwervingen haar naar de bergen van het Spaanse Navarra geleid. Volgens Spaanse media heeft Claverina ondertussen al zeven keer toegeslagen in de regio Roncal in Navarra: drie keer in mei van dit jaar en vier keer in november vorig jaar, voor ze in winterslaap ging. De totale balans: acht dode schapen in Spanje. Daarnaast zou Claverina ook de dood van een schaap in Frankrijk op haar geweten hebben.

Herintroductie

In de Sloveense Alpen wonen meer dan 500 bruine beren en het Franse Nationaal Agentschap voor Jacht en Wild wil de dieren opnieuw introduceren in de Pyreneeën, waar hun aantallen als gevolg van de jacht flink geslonken zijn. Tijdens een telling vorig jaar werden 40 bruine beren in een ander deel van de Franse Pyreneeën waargenomen. 

Sorita, Claverina’s gezel uit Slovenië, beviel in de winter van twee welpjes. Zowel Sorita als Claverina dragen zenders en die tonen aan dat Claverina een stuk avontuurlijker is dan Sorita, die aan de Franse zijde van de Pyreneeën bleef.

De Spaanse autoriteiten eisen nu dat Frankrijk hen toegang geeft tot de trackers van de dieren, zodat herders uit Navarra de bewegingen van de beer kunnen volgen. Nu worden ze telkens pas met enkele uren vertraging op de hoogte gebracht van Claverina’s locatie.

“De beren zelf zijn niet het probleem, maar wel hun gelijktijdig bestaan met menselijke activiteiten”, zegt Ferran Miralles, hoofd van het Catalaanse departement voor Milieu. “Wij zijn degenen die moeten leren leven met de beer.”

Vetreserves aanleggen

Volgens Guillermo Palomero, een Spaanse expert in bruine beren, hadden de beren als gevolg van de droge zomer te weinig beukennootjes en eikels te eten vooraleer ze in winterslaap gingen, al had Sorita later geluk en vond ze een eik die nog veel te bieden had. Volgens Palomero viel Claverina de schapen aan omdat ze nog wat vetreserves moest opslaan voor de winter.

De autoriteiten van Navarra hebben ondertussen al 18 van 34 toestelletjes uitgedeeld die herders op de hoogte moeten brengen als hun kuddes zich vreemd beginnen te gedragen. 

Behalve de bruine beren in de Pyreneeën, wonen er in Spanje nog zo’n 300 andere beren in de bergen in Cantabrië in het noorden van Spanje.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Kurt Winkelmans

  Of het nu een verstandige beslissing is of niet, gelukkig zijn er nog mensen die de natuur genegen zijn. Ik denk dan ook aan de vele vrijwilligers van natuurpunt en ik vermoed dat daar ook sommige jagers kunnen bij geteld worden . Als we het laten afhangen van de politiekers komt er niks van of te laat. Tenzij er veel stemmen mee te winnen zijn natuurlijk...

 • guido vermeyen

  De meerwaarde ? Dat er nu vossen, wolven en buizerds kunnen ronddolen en vliegen.

 • Jan Verstrepen

  De beer weet de dank zij de EU alle grenzen open zijn daarom ging hij even bij de buren. Dat beest moet toch ook eten.

 • Rony Bekaert

  De berenpopulatie is nagenoeg uitgestorven , ten gevolge teveel jagers ! Men wil nu terug beren uitzetten ! De vraag is ? Zijn de jagers uit gestorven , of waren ze op non actief wegens te weinig beren ?

 • Jan De Vos

  Al mijn kippen en vele duiven opgegeven door uitgezette vossen en buizerds. Wat is de meerwaarde ?