Fluoroze reuzenslak die enkel op Australische berg Kaputar voorkomt, overleeft bosbranden

De unieke roze reuzenslak die alleen op Mount Kaputar in Australië leeft.
AFP De unieke roze reuzenslak die alleen op Mount Kaputar in Australië leeft.
Meer dan een miljard dieren kwamen er sinds september naar schatting om in de Australische bosbranden. Het vuur betekende ook het definitieve einde voor enkele lokale diersoorten. Maar wonderwel niet voor de fluoroze naaktslak die enkel op Mount Kaputar in de staat New South Wales voorkomt.

Een zestigtal reuzenslakken van het type Triboniophorus aff. graeffei, die twintig centimeter lang en zes centimeter breed worden, zijn gespot op Mount Kaputar, na de regen die er onlangs viel. Dat betekent dat ze de zware bosbranden die er tussen oktober en december vorig jaar woedden, hebben overleefd. Maar meer dan 18.000 hectare van hun natuurlijke habitat is helaas in de vlammen opgegaan.

De naaktslakken vallen op door hun onbescheiden kleur, lichtgevend roze. Ze leven enkel en alleen op de berg Kaputar in de Australische deelstaat New South Wales, erkend als nationaal park. De berg is gevormd door een inmiddels uitgebluste vulkaan. In het gebied komen minstens twintig soorten slakken en naaktslakken voor die je nergens anders ter wereld vindt. Waaronder drie soorten vleesetende slakken. De slakkenpopulaties daar waren de eerste in Australië met het statuut “ecologisch bedreigd”.

Volgens weekdierkundige Frank Köhler konden sommige reuzenslakken de bosbranden overleven door “zich terug te trekken in rotsspleten”. Toch is zo’n 90 procent van de populatie naaktslakken, die overwinteren in schors en bomen, gestorven in de vlammenzee. Ook van hun voedsel - schimmels en mos - blijft niet veel over, al zullen die zich volgens Köhler wel relatief snel herstellen.

Het gevaar voor de fluorescerende naaktslakken is dat ze de komende maanden in het verkoolde landschap meer in het oog zullen springen van hongerige vogels en zoogdieren, legt Köhler uit. Anderzijds kan het felle roze ook aanvallers afschrikken. De expert verwacht dat de naaktslak er in vijf jaar weer bovenop zal komen, terwijl andere slakken er twintig jaar zullen overdoen, omdat ze “langer leven en voor minder nakomelingen zorgen”.

Frank Köhler herhaalt nog eens dat slakken “de fundering van al onze onze ecosystemen vormen”. “Ze zijn de basisvoedselbron voor veel zoogdieren en vogels”, aldus de specialist. Hij voegt eraan toe dat de bosbranden niet de enige bedreiging zijn voor (naakt)slakken. “Ze kunnen zich waarschijnlijk niet aanpassen aan het snel veranderende klimaat. Naar alle waarschijnlijkheid zullen ze uitsterven.” Een temperatuurstijging van amper twee graden is daarvoor al voldoende, weet hij.

Mount Kaputar National Park kampt nog altijd met de gevolgen van de bosbranden en blijft nog tot eind februari gesloten voor het publiek.

Mount Kaputar, het enige gebied ter wereld waar de roze fluorescerende reuzenslak voorkomt.
Shutterstock Mount Kaputar, het enige gebied ter wereld waar de roze fluorescerende reuzenslak voorkomt.2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Christine Laevers

    Vele soorten zullen zich weer laten zien : de overlevenden, maar wat gaat het in Australië zijn in november en de volgende maanden als het daar zomer is ? Nog enkele jaren bosbranden van dat kaliber en dan zijn er zelfs geen overlevende exemplaren meer.

  • Ivon Merc

    "De expert verwacht dat de naaktslak er in vijf jaar weer bovenop zal komen" en in de volgende alinea staat "Naar alle waarschijnlijkheid zullen ze uitsterven" Gaan ze het overleven of gaan ze uitsterven?