Filmmakers gooien met katten op Schoon Verdiep

Antwerps schepen Luc Bungeneers (N-VA) overweegt juridische stappen tegen een productiehuis na kattenmishandeling op het stadhuis. De feiten kaderen in filmopnames voor 'De Schoonheid van de krijger', gebaseerd op het theaterwerk van kunstenaar Jan Fabre, die gisteren plaatsvonden op het Antwerpse stadhuis.

Tijdens deze opnames werden levende katten metershoog en al tollend de lucht in geworpen om vervolgens neer te vallen op de trappen van de inkomhal van het stadhuis. Op initiatief van schepen voor rechtszaken en dierenwelzijn Luc Bungeneers onderzoekt de stad of er juridische stappen kunnen ondernomen worden tegen Regards Productions, het productiehuis dat verantwoordelijk is voor de bewuste
opnames.

Protest
Gisterenavond merkte schepen Bungeneers, die op dat moment aan het vergaderen was met Bart De Wever, het gejank van de katten op. "Ik ben samen met Bart gaan kijken wat er aan de hand was", zegt Bungeneers, "Tot mijn grote ontzetting stelden we vast dat er in het stadhuis katten werden mishandeld in de naam van de kunst", gaat hij verder. De opnames werden na het bezoek van Bungeneers en De Wever en vooral door het protest van de aanwezige technici van de filmploeg zelf, stilgelegd.

Levende dieren
De aanvraag van productiehuis Regards Productions werd goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen. In de aanvraag stond echter geen woord over het gebruik van levende dieren bij de realisatie van de opnames. De stad was dus niet op de hoogte van de plannen van het productiehuis. Hierdoor overtreedt Regards Productions de gedragscode van de stad Antwerpen inzake TV- en filmopnames, die duidelijk stelt dat het gebruik van dieren enkel bij uitzondering wordt toegestaan na advies van de stedelijke dienst dierenwelzijn en de stedelijke adviesraad dierenwelzijn.

Flagrant
Het productiehuis hield verder ook geen rekening met de voorwaarden die door de dienst evenementen, film en protocol van de stad altijd worden meegegeven bij een aanvraag voor een bepaalde opname. Om al deze redenen heeft schepen Bungeneers aan de juridische dienst gevraagd om te onderzoeken of het productiehuis juridisch vervolgd kan worden voor deze flagrante vorm van dierenmishandeling.

Schepen van Dierenwelzijn Luc Bungeneers overweegt juridische stappen tegen het productiehuis.
BELGA Schepen van Dierenwelzijn Luc Bungeneers overweegt juridische stappen tegen het productiehuis.
De bewuste opnames op de trappen naar het schoon verdiep.
UNKNOWN De bewuste opnames op de trappen naar het schoon verdiep.