Familie verdwaalde orka Morgan gelokaliseerd dankzij dialect

REUTERS
De jonge orka Morgan, die eind juni voor de kust van Nederland verdwaald raakte, kan binnenkort herinigd worden met zijn familie. Dankzij het bestuderen van zijn roepgeluiden wisten onderzoekers uit te vissen waar de orka vandaan komt. Blijkt dat hij het 'orkadialect' spreekt dat gangbaar is in Noorse wateren.

Morgan wordt al enkele maanden verzorgd in het dolfinarium van het Nederlandse Harderwijk. De groep 'Orca Coalition' wist voor de rechtbank in Amsterdam te verhinderen dat het dier naar een dierentuin op Tenerife zou verhuizen en stelde samen met een team van experts een plan voor om Morgan terug bij zijn familie te brengen.

Nu blijkt dat negen roeptypes die Morgan hanteert gelinkt werden aan groepen orka's die voor de kust van Noorwegen leven. Dat betekent dat nu op zijn minst ongeveer bekend is waar zijn familie zich ophoudt. De resultaten nog verder geanalyseerd te worden, maar vast staat dat de orkafamilie waar Morgan aan gelinkt wordt, al de voorbije zes maanden in hetzelfde gebied verblijft. Het is nog niet bekend wanneer Morgan naar zijn familie zal teruggebracht worden. Het is van vitaal belang voor zijn rehabilitatie dat dit zo snel mogelijk gebeurt. (lb)