Ezels dreigen te verdwijnen want China koopt ze allemaal op

De Chinese vraag naar ezels is zo groot dat Afrikaanse landen de export aan banden hebben gelegd om te voorkomen dat er geen dier meer overblijft.
REUTERS De Chinese vraag naar ezels is zo groot dat Afrikaanse landen de export aan banden hebben gelegd om te voorkomen dat er geen dier meer overblijft.
Dierenbeschermers slaan alarm nu China de importbelasting op ezelhuiden verlaagt. In het land is een enorme vraag naar de vellen, die een geneeskrachtige werking zouden hebben.

China heeft al zoveel ezelshuiden geïmporteerd dat het aantal dieren wereldwijd is teruggelopen. Om aan de sterke vraag te blijven voldoen, maakt Peking de import goedkoper door met ingang van morgen de belasting terug te brengen van 5 naar 2 procent. Van de ezelhuiden wordt gelatine gemaakt, Ejiao genoemd. Chinezen hebben er tot wel 340 euro per kilo voor over.

Het gevolg is dat overal ter wereld minder ezels rondlopen. Afrikaanse landen als Niger en Burkina Faso, Mali, en Senegal verboden eerder dit jaar al de export van ezel omdat er vanwege de vraag uit China een tekort dreigde. De dieren zijn in de arme landen een belangrijk transportdier en planten zich bovendien vrij langzaam voort.

Bloedarmoede

China had zelf ook ezels maar volgens officiële cijfers daalde het aantal van elf miljoen in 1990 nar 3 miljoen nu. Regelmatig duiken beelden op van ezels die onder beroerde omstandigheden worden gehouden en gedood. De huiden worden ingeweekt en gekookt. De overgebleven gelatine zou goed zijn tegen onder meer bloedarmoede. 

Dierenbeschermers roepen China op om de import van ezelshuiden aan banden te leggen. Volgens de organisatie The Donkey Sanctuary neemt het land jaarlijks 1, 8 miljoen huiden af maar er is vraag naar wel 10 miljoen vellen.

Wereldwijd leven naar schatting nog 44 miljoen ezels.
28 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gerard Braeckmans

  Chinees spreekwoord: 'Men mag het vel van de ezel niet verkopen voor hij geschoten is'.

 • Tom Faes

  Goed nieuws voor De Wever en zijn kliek .Binnenkort zitten ze in China . Hou ze ginder! Boris mag ook mee.

 • Rudy Van Schelvergem

  Chinezen blijven op dat vlak super dom.

 • Gino Trubbels

  Bwa , we hebben hier regeringen genoeg. Dus ook ezels genoeg , geen paniek !

 • Erwin Lauwens

  Doet Anderlecht nu ook al zaken met Chinese ploegen: eindelijk Dendoncker en Theo weg, geef Appiah en Kara er dan maar bij: 1 kopen en 1 gratis: 't zijn toch solden.