Europese Unie verbiedt pesticide die bijen doodt, België vraagt uitzondering

Hoop voor de bijenpopulatie

Experten van de 28 EU-lidstaten hebben hebben het licht op groen gezet voor een verbod op drie 'neonicotinoïden' of pesticiden die schadelijk zijn voor bijen. Het gaat om neurotoxische stoffen die het zenuwstelsel van de insecten aantasten.
Patrick Seeger/dpa Experten van de 28 EU-lidstaten hebben hebben het licht op groen gezet voor een verbod op drie 'neonicotinoïden' of pesticiden die schadelijk zijn voor bijen. Het gaat om neurotoxische stoffen die het zenuwstelsel van de insecten aantasten.
Wat enkele maanden geleden al in de lucht hing, is vandaag normaal bevestigd: de Europese Unie stemde zopas voor een totaal verbod op de neonicotinoïden. Dat is goed nieuws voor de Europese bijenpopulatie die sterk werd uitgedund door de pesticide. Ons land onthield zich en wil een uitzondering vragen.

Vandaag stemden de lidstaten van de Europese Unie over een permanent verbod van de zogenaamde neonicotinoïden - iedereen spreekt van 'neonics'. De lidstaten kozen ervoor de pesticide te verbieden. De lidstaten gaven vandaag met gekwalificeerde meerderheid (minstens 16 van de 28 lidstaten, die zeker 65 procent van de bevolking vertegenwoordigen) groen licht. 

Dat hoeft ook niet te verbazen: de afgelopen vijf jaar gold al een tijdelijk verbod op het middel. Dat tijdelijk verbod kwam er na vermoedens dat de pesticide wel eens schadelijk zou kunnen zijn. Enkele maanden geleden bevestigde de Europese waakhond voor voedselveiligheid dat. Ze bundelde zo'n 1.500 studies over het effect van neonics op bijen. Daaruit bleek dat ze ontegensprekelijk schadelijk zijn voor bijen.

Al moeten wel de nodige kanttekeningen geplaatst worden bij het volledig verbod. Het tijdelijke verbod uit 2013 gold enkel voor drie van de vijf pesticiden binnen de groep van neonics: imidacloprid, clothianidin en thiamethoxam. Ook het verbod van vandaag geldt ook enkel voor die drie. Bovendien viseert de Europese Unie voorlopig enkel het gebruik van neonics in de openlucht; het gebruik ervan in kassen blijft wel toegestaan.

"Ons land zal grootste impact voelen"

Ons land onthield zich: België was voorstander van een overgangsperiode voor onder meer de bietenteelt. Volgens minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) zijn de alternatieven voor neonicotinoïden bij bieten eigenlijk nóg schadelijker voor het milieu en de gezondheid van de landbouwers, die ook een negatieve impact zouden hebben op insecten. Voor de minister moeten eerst milieuvriendelijke alternatieven gevonden worden. De bietenteelt bestrijkt 10 procent van de gecultiveerde grond in ons land en stelt 8.000 mensen te werk.

België "bestudeert de mogelijke uitzonderingsmaatregelen en wil een dossier indienen bij de Europese Commissie", zei Ducarme na afloop van de federale ministerraad. Volgens Ducarme zal ons land van alle lidstaten de grootste impact van de maatregel voelen.

Belgisch sp.a-europarlementslid Kathleen Van Brempt reageert op Twitter tevreden op het verbod, maar noemt de Belgische onthouding wel "jammer".
26 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Lilianne Van Neylen

  In Belgie is er geen enkele minister die zal wakker liggen van onze gezondheid. Naast het minste bos en natuur, het meeste fijn stof in de lucht, de oudste nog werkende kerncentrales, het meest moordende verkeer, de slechtste psychologische zorg en de meeste zelfmoorden van heel Europa gaan ze van een dodende pesticide geen punt maken! De redenering: blijven vergiftigen geeft snellere dood en dus minder pensioenen te betalen!

 • jan De Borger

  Bieten dienen enkel voor het lekkerste gif op aarde te produceren nl. Suiker....

 • Entropie Exitz

  Alles voor de boerkes maar ze hebben wel verstand niet te roken in de auto met kinderen.

 • Andres Vermoesen

  Bijen zijn nuttig geen pesticiden die bijen dood vivre la nature

 • Leopold Vanhoof

  Eerst het geld, de winst en later zien we wel waar we uitkomen. Misschien zijn er dan wel robotbijen en robotvogels.