EU-Hof verbindt strenge voorwaarden aan afschieten van wolven

Naya op één van de laatste beelden die van het dier werden gemaakt.
INBO Naya op één van de laatste beelden die van het dier werden gemaakt.
Wolven mogen in Europa alleen preventief worden doodgeschoten als aan heel strikte voorwaarden wordt voldaan. Het Europees Hof van Justitie heeft dat bepaald in een Finse zaak over de beschermde diersoort. Het afschieten van wolven mag alleen als grondig is vastgesteld dat er geen andere bevredigende oplossing is, aldus de rechters.

De Finse autoriteiten gaven eind 2015 toestemming zeven wolven te doden. Die beslissing kwam er om overlast en stroperij te voorkomen. Natuurorganisaties stapten vervolgens naar de rechter. Die vroeg het EU-Hof om opheldering over wat de Europese habitatrichtlijn voorschrijft over dergelijke praktijken.

Zulke besluiten moeten duidelijk en precies aangeven welk doel daarmee is gediend en gebaseerd zijn op wetenschappelijke gegevens, zegt het Hof. Alleen wijzen op stroperij of mogelijke problemen die de wolven kunnen veroorzaken, is niet per se voldoende, hoewel de strijd tegen stroperij op zich wel als reden kan worden aangevoerd.

Het voorzorgsprincipe in de richtlijn schrijft verder voor dat voordat toestemming wordt gegeven, eerst duidelijk moet zijn hoe het staat met de populatie en de gevolgen die het doden van exemplaren heeft.

Naya

Ook in Vlaanderen werden wolvin Naya en haar pups gedood. Dat zou door specialisten gebeurd zijn. Wie de gouden tip aanlevert die leidt tot de ontmaskering en veroordeling van wie wolvin Naya gedood heeft, krijgt daarvoor een beloning van 30.000 euro. Animal Rights belooft 5.000 euro, het Natuurhulpcentrum draagt 5.000 euro bij en Vogelbescherming Vlaanderen doet er nog eens 10.000 euro bovenop. “Indien er meerdere tips leiden tot de veroordeling, wordt de beloning verdeeld”, melden de organisaties. Vervolgens verhoogde een ondernemer uit Wilrijk de premie met nog eens 10.000 euro. 
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Fatima De Clercq

  Misschien moeten we een inzamelingsactie doen om de pot voor de gouden tip te vergroten.

 • Lucien Mertens

  Tot het eerste ernstige ongeluk...dan wordt het Europees duimzuigen.

 • Mi Janssens

  Er is geen enkele uitleg om wolven dood te schieten! Wie de geschiedenis en het leven ervan kent. Roep een kenner in als er iets is. En zoek de doders van Naya en maak hen bekent.

 • Patrick De Maeyer

  Wat een belachelijke opmerking tijgers en leeuwen als je het nog niet wist gidslang is wel degelijk aanwezig in België en onze grootouders hebben ze niet verjaagd maar uitgemoord door bijgeloof en mythes niet alles geloven dat een wolf een weerwolf is de series op tv zijn ter amusement en niet echt Je mag blij zijn dat een wolf is en geen beer want in sommige van onze buurlanden zitten beren

 • Danny De Ruelle

  De EU moet zeer dringend opgedoekt worden en die dieren rechten instanties ook, dit is werkelijk van de pot gerukt, dagelijks sterven er kinderen en mensen door oorlog ziektes en honger en hier gaat men het wat opnemen voor een wolf, in Europa viert de achterlijkheid Hoogtij, precies terug naar de dark ages