Ernstig bedreigd schubdier mogelijk aan de basis van coronavirus-epidemie

AFP
Ondanks een internationaal verbod op de handel in alle schubdiersoorten sinds 2017, neemt de populariteit van schubdieren op de zwarte markt alleen maar toe. Hun schubben worden verwerkt in de Chinese traditionele  geneeskunde voor de behandeling van een hele reeks aandoeningen. Volgens Chinese onderzoekers is het echter mogelijk dat de dieren drager zijn van het coronavirus waarmee wereldwijd al meer dan 45.000 mensen besmet raakten.

Schubdieren, ook gekend als termieteneters, worden al eeuwenlang in Afrika en Azië gevangen om hun vlees en om hun schubben. In China en Vietnam worden aan hun schubben medische krachten toegedicht en hun vlees is populair op de zwarte markt.

Wetenschappers vermoeden dat het nieuwe coronavirus Covid-19 afkomstig is van vleermuizen, maar er zou een “tussengastheer” kunnen zijn die het virus overbracht naar de mens. Volgens onderzoekers aan de South China Agricultural University is de termieteneter mogelijk de ontbrekende schakel. Ze onderzochten meer dan 1000 stalen van wilde dieren en stelden vast dat de genoomsequenties van virussen die werden gevonden op schubdieren voor 99 procent identiek zijn aan die bij menselijke patiënten met het coronavirus, zo bericht het Chinese staatspersagentschap Xinhua. 

Meer data nodig

Het is echter nog te vroeg om de dieren met de vinger te wijzen. Experts roepen de Chinese wetenschappers op om meer data van hun onderzoek vrij te geven. Gelijkenissen tussen de genoomsequenties zijn onvoldoende bewijs, zegt James Wood, professor dierengeneeskunde aan de universiteit van Cambridge. Volgens Wood kunnen de resultaten immers het gevolg zijn van “besmetting in een erg geïnfecteerde omgeving”. “We moeten alle genetische data zien om te begrijpen hoe verwant het menselijke virus en het schubdiervirus zijn”, aldus Jonathan Ball, professor moleculaire virologie aan de universiteit van Nottingham. 

In beslag genomen schubdierschubben.
AP In beslag genomen schubdierschubben.

Schubben zijn het nieuwe ivoor

Volgens de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN) is het schubdier het meest gesmokkelde dier ter wereld. De IUCN schat dat er de voorbije tien jaar meer dan een miljoen termieteneters werden gestroopt in Azië en Afrika. Van de acht schubdiersoorten staan er drie op de Rode Lijst van de IUCN als “ernstig bedreigd”, drie zijn “bedreigd” en twee soorten zijn “kwetsbaar”.

De illegale handel in schubdieren neemt alleen maar toe en internationale criminele netwerken, die zich vroeger voornamelijk met ivoor van de Afrikaanse olifant bezighielden, concentreren zich steeds meer op termieteneters. 

De Chinese overheid probeert de illegale handel in schubdieren de kop in te drukken. Sinds januari zijn geneesmiddelen met schubdierproducten niet meer gedekt door de Chinese gezondheidsverzekering en vorig jaar rolden de Chinese autoriteiten een bende op die betrokken was bij de illegale schubbenhandel. Meer dan 25 ton schubben uit Nigeria werden in beslag genomen en 18 verdachten werden aangehouden.

Dat de dieren mogelijk mee verantwoordelijk zijn voor de verspreiding van het coronavirus, zou voor de soort wel eens goed nieuws kunnen zijn, als het de vraag naar hun schubben en vlees mee de kop indrukt.

SARS

Het SARS-virus dat in 2002-2003 aan honderden mensen het leven kostte in China en Hongkong was ook afkomstig van wilde dieren. Wetenschappers vermoedden ook hier dat het virus waarschijnlijk ontstond bij vleermuizen, maar uiteindelijk via civetkatten bij de mens belandde.

REUTERS16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • emiel wouters

  Ja, door het op de dieren te steken hebben wij een reden om ze allen uit te moorden. Ge weet dat wij ook dieren zijn,. Dan ziet ge wat de gevolgen zijn. Hoe wij elkaar al uitmoorden. Maar als er niemand meer overschiet heersen de dieren. En tegen dat er dan ooit nog een mens ontwikkeld wordt uit de overige dieren????. hopelijk dan één zonder verstand, anders begint alles van voor af aan.

 • Jules Vermeers

  Die hebben het de Chinezen goed liggen gehad die Chinezen zijn aan de basis van het uitsterven van de mooiste dieren op onze planeet. En dat voor onnozelheden. Zo een prachtig diertje kapotmaken ......mens op welke planeet leven wij. Uiteraard bedoel ik hiermee niet heel het Chinese volk daar zitten wel goede mensen tussen.

 • Elsje Verschuren

  Hoe nu iemand van hier beweren dat die middeltjes niet werken. Als eens uitgeprobeerd? En En ik heb in China slang gegeten op eens te proberen niet mijn ding. Ik heb al veel uitgeprobeerd.Hond wil ook eens proeven.Het is eten! Steak konijn varken paard kip...Zijn dat geen dieren? Uitstervende dieren dat stoort mij.

 • Marc Gabriels

  Ze hebben de dader hoogstwaarschijnlijk gevonden.... Had eerst gedacht dat het de superzalige oh my God Ethiopische klaverblad zaagbosmier was. Onnozelaars in het kwadraat.

 • Peeters Jos

  Ale w gaan ze nog verzinnen om hun mislukt experiment of ontsnapt virus te verdoezelen..