Erg uitzonderlijk: orka’s doden grootste dier op onze planeet

Een filmcrew heeft afgelopen weekend kunnen vastleggen hoe tientallen orka’s samenwerkten om een blauwe vinvis te doden voor de kust van Bremer Bay in West-Australië. Hoewel al meermaals op beeld is vastgelegd hoe blauwe vinvissen worden aangevallen door orka’s, is het wel nog maar de derde keer dat een dodelijke aanval is gedocumenteerd.

Blauwe vinvissen zijn de grootste dieren op aarde en worden gemiddeld 25 meter lang. Ter vergelijking: mannelijke volwassen orka’s worden zo’n 8 meter, de vrouwtjes ongeveer 6 meter. 

De volwassen blauwe vinvissen hebben normaal gezien geen natuurlijke vijand, maar de jongere exemplaren worden wel vaker aangevallen door orka’s. Toch slagen ze er meestal in om te ontsnappen aan de ‘killer whales’. In dit geval zou het om een jongvolwassen dier gaan. Volgens wetenschappers nemen de orka’s een groot risico door een aanval in te zetten op een blauwe vinvis, omdat die zich erg goed kunnen verdedigen dankzij hun sterke staart. Het is dus geen makkelijk prooi om achterna te gaan.

 Bioloog Pia Markovic, die de gebeurtenis heeft gevolgd vanaf een boot, zegt dat de orka’s hun tijd hebben genomen om het dier te doden. “We hebben eerst een lange achtervolging gezien, dan een erg snelle dood en nadien een lange lunch”. Zo’n 50 tot 60 orka’s hebben genoten van de maaltijd. 

Naturaliste Charters Bremer Canyon Killer Whale and Pelagic Expeditions12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Kirsten Hershe

  Omdat een groepje wetenschappers dit héél toevallig heeft gefilmd is het een zeldzaam fenomeen? Het gebeurt misschien wel dagelijks maar niet iedereen zit dagelijks op zee bij zo'n groep orka's. En ja, het zal weer de schuld zijn van de klimaatverandering zeker? Ik zie Anuna al in tranen verschijnen tijdens een volgende klimaatmars.

 • willy De Bie

  is onze schuld, de dieren vinden steeds minder eten, zij doden niet uit plezier, zoals wij,maar uit niodzaak! ze hebben ook recht op voedsel, dat wij hun ontnemen

 • Ed Leviud

  Dat het zelden gefilmd wordt wil niet zeggen dat het zelden gebeurd.

 • Marjan Van Puyenbroeck

  Zonder die eerst te verdoven. ;-) Dat is dan die overgeromantiseerde natuur waar elk die vrij in rond dwaalt tot het op een dag de verkeerde soort tegen komt. Opgejaagd tot het einde om dan afgemaakt te worden.

 • Roger Van den Bergh

  Heten niet voor niets "killer whales" Zij jagen soms in groep en kunnen daardoor andere veel grotere dieren aan. Dit bestaat nog in de natuur. De mens spant natuurlijk de kroon...

Video