Er zijn geen twintig Californische bruinvissen meer over

EPA
Van de sterke bedreigde Californische bruinvis zijn er geen twintig exemplaren meer over. Kieuwnetten blijven de grootste boosdoeners.

De Californische bruinvis, die ook wel vaquita wordt genoemd, gaat al jaren sterk achteruit en is zo goed als uitgestorven. In 2010 waren er nog 250. Nu schatten wetenschappers het aantal op minder dan twintig. De Californische bruinvis komt alleen voor de kust van Mexico voor, in het noordelijke deel van de Golf van Californië.

Kieuwnetten

Om de vaquita te beschermen is dat deel van de Golf sinds 1993 een reservaat. Maar dat volstaat niet. Het grootste gevaar blijft van illegale kieuwnetten komen, waarin ze verstrikt raken. Kieuwnetten zijn netten waar een vis wel zijn kop kan doorsteken maar niet meer terug kan omdat hij dan achter de kieuwdeksels blijft hangen.

Mexico heeft kieuwnetten in 2015 verboden. Maar men blijft ze gebruiken om totoaba-vis te vangen, waarvan de zwemblaas zeer gegeerd is in de Chinese traditionele geneeskunde.

AFP

Met zijn anderhalve meter lengte is de vaquita – Spaans voor “kleine koe” – een van de kleinste walvisachtigen. Vaquita’s leven in kleine groepen en worden ongeveer twintig jaar oud. Het precieze aantal vaquita’s schatten is zeer moeilijk omdat ze menselijk contact sterk mijden en vluchten als een boot nadert. De tellingen gebeuren op basis van akoestische sensoren en visuele waarnemingen.

Preciezere telling

Uit een telling in maart van dit jaar bleek dat er nog ongeveer tien exemplaren in leven zijn. Dat wordt nu bijgesteld naar minder dan twintig. Dat betekent niet dat er ineens een verdubbeling is vastgesteld, wel dat er nu preciezer is geteld.

Kieuwnetten treffen ook andere dieren. Zo raken er in Zuid-Amerika elk jaar 46.000 zeeschildpadden in verstrikt. Meer dan 16.000 zeeschildpadden komen daarbij om, meldden Britse onderzoekers vorig jaar.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Octaaf De Smet

  dat er geen 20 zijn wilt niets zeggen 297 is ook geen 20

 • Gert Van Bunderen

  Heel erg dat men kieuwnetten en elektrisch vissen blijft tolereren, beide zouden onmiddellijk wereldwijd verboden moeten worden. Dit kan uiteraard enkel werken als overtredingen zeer streng bestraft worden.

 • Anatole De Cock

  Verhoging van de pakkans gepaard aan torenhoge boetes en eventueel ook gevangenisstraf. Dat is een effectieve afschrikking om het te stoppen. Een simpele oplossing voor wanneer ???

 • Valentin Valmont

  SCHANDE!