Enorme zeldzame paalworm gevonden op Filipijnen

screenshot YouTube
Voor het eerst hebben wetenschappers vijf levende paalwormen gevonden op de Filipijnen. Dat zijn uiterst zeldzame weekdieren die tot 1,5 meter lang kunnen worden, met een diameter tot 6 centimeter. De paalworm kon eindelijk uitgebreid onderzocht worden en de resultaten daarvan zijn gepubliceerd in een Amerikaans vaktijdschrift.

De gigantische worm leeft ingekapseld in een harde, zelfgefabriceerde, schaal en steekt met de kop in de modder van lagunebodems. Daar kan deze paalworm zijn voedsel halen uit rot hout, maar het weekdier hoeft niet eens te eten. Het haalt energie uit symbiotische bacteriën en heeft daarom ook nauwelijks een spijsverteringsstelsel.

Het bestaan van de grote paalworm is al jaren bekend, maar tot nu toe kon er nog geen levend exemplaar wetenschappelijk onderzocht worden. Enkel de schaal werd in het verleden aangetroffen.

De paalworm is een tweekleppig weekdier en familie van de mossel, de oester en de kokkel. Het is de oudste nog levende tweekleppige die we kennen, volgens de studie die verscheen in de Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS).