Emotionele Jimmy Kimmel na dood leeuw Cecil: "Toon dat niet alle Amerikanen zulke eikels zijn"

Een tirade, betraande ogen, een krop in de keel: het was een compleet andere Jimmy Kimmel die de kijkers van de komische Amerikaanse tv-show 'Jimmy Kimmel Live' te zien kregen. De reden? De Amerikaan die de Zimbabwaanse leeuw Cecil doodschoot.

Jimmy Kimmel is doorgaans de man die de Amerikanen 's avonds tranen doet lachen. Maar het was gisteravond al snel duidelijk dat hij een statement wilde maken. Eerst grapte hij nog dat hij enigszins opgelucht was toen hij de geruchten hoorde dat de jager van Cecil, de bekendste leeuw van Zimbabwe, een Spanjaard zou zijn. "Ik dacht: dit is vreselijk, maar goddank dat het voor een keer niemand van ons is. En dan ging ik vanochtend online en bleek dat het wel een Amerikaan was."

Een Amerikaanse tandarts uit Bloomington, Minnesota, bleek achter de dood te zitten van Cecil. De tandarts, ene Walter Palmer, lokte het beest op safari uit een nationaal park, schoot erop met een kruisboog, doodde het nadien, vilde en onthoofdde het.

"De grote vraag is: waarom schiet je überhaupt een leeuw?", stak Kimmel van wal. "Ik ben oprecht benieuwd te weten waarom een mens dat graag zou doen? Op welke manier is dat leuk? Is het zo moeilijk voor jou om een erectie te krijgen dat je dingen moet doden?"

'Is het zo moeilijk voor jou om een erectie te krijgen dat je dingen moet doden?'

Jimmy Kimmel

"Iets goeds doen"

Hij nagelde de jager stevig aan de schandpaal, door hem te omschrijven als "de meest gehate man in Amerika die nooit reclame maakte voor Jell-o pudding op televisie". Daarmee verwees hij naar Bill Cosby, de tv-ster die onder vuur ligt voor seksueel misbruik van tal van vrouwen.

Kimmel, duidelijk geëmotioneerd op het einde van zijn monoloog, sloot af met de boodschap dat kijkers geld moeten doneren aan de Wildlife Conservation Research Unit van de universiteit van Oxford. Dat is de onderzoeksgroep die Cecil de leeuw tot zijn dood via gps opvolgde. "Ik denk dat het belangrijk is dat er iets goeds voortkomt uit deze walgelijke tragedie. (...) Misschien kunnen we de wereld tonen dat niet alle Amerikanen zijn zoals deze eikel hier."

'Ik denk dat het belangrijk is dat er iets goeds voortkomt uit deze walgelijke tragedie'

Jimmy Kimmel
Walter Palmer, de Amerikaanse tandarts die Cecil de leeuw doodschoot.
jimmy kimmel live Walter Palmer, de Amerikaanse tandarts die Cecil de leeuw doodschoot.