Elke dag rijden we 21.000 beesten plat (en vooral padden, egeltjes en vossen)

hedgedruid.com
Vorig jaar zijn er op de Belgische wegen minstens 8 miljoen dieren aangereden, dat zijn er meer dan 21.000 per dag. Dat blijkt uit een telling van Natuurpunt, in opdracht van de Vlaamse overheid, zo schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

Zo'n 77 vrijwilligers voerden 2.300 tellingen uit en zochten 19.000 kilometer wegen af, sommigen met de fiets, anderen te voet. De schatting van de organisatie loopt uiteen: als ze de telling volgen die de vrijwilligers met de fiets hebben genoteerd, komen ze uit op 8 miljoen aangereden dieren. Als ze de telling volgen die te voet is gebeurd, loopt het aantal op tot 27 miljoen.

Dat bestuurders zo veel dieren aanrijden, heeft vooral met ons wegennet te maken, het dichtste van Europa. Een dier in de natuur komt hier om de 300 meter een stuk asfalt tegen. Padden, egels en vossen worden het vaakst aangereden. De informatie van Natuurpunt kan de overheid gebruiken om de wegen aan te passen door bijvoorbeeld een ecoduct over de weg aan te leggen waardoor dieren veilig en ongehinderd de weg kunnen oversteken.

De komende twee maanden is het vooral opletten voor overstekende padden op weg naar hun voortplantingspoelen. In de maanden augustus en september zullen dan weer meer vossen, eekhoorns en wezels je pad kruisen.