Egelbaby's steeds vaker verminkt of vermalen door slimme robotgrasmaaiers

Steeds vaker worden egels slachtoffer van robotmaaiers.
Johann Prescher Steeds vaker worden egels slachtoffer van robotmaaiers.
Natuurpunt luidt de noodklok over robotgrasmaaiers die steeds vaker jonge egels levensgevaarlijk verminken of zelfs helemaal vermalen. De organisatie doet een dringende oproep aan eigenaren van de machines om ze alleen nog overdag te laten ‘scheren’ en niet ‘s nachts, omdat de stekelige zoogdieren juist dan actief zijn. Ook wordt geadviseerd de botssensoren en beschermkap van de maaiers lager af te stellen, opdat ze kleine dieren zoals egels sneller opmerken.

Volgens Natuurpunt is de populariteit van robotgrasmaaiers de afgelopen vijf jaar flink toegenomen. Niet zo verwonderlijk, want de slimme machines kunnen zonder menselijke hulp op elk moment grassprieten op de gewenste lengte houden. Ze navigeren met hulp van metalen draden die aan de randen van een gazon zijn aangebracht en keren na een geprogrammeerde maaibeurt met afval en al weer terug naar een oplaadstation. Maar de kans dat ze tijdens hun werk slachtoffers maken, is volgens Natuurpunt levensgroot.

Steeds vaker worden bij opvangcentra levensgevaarlijk verminkte egels binnengebracht. In de meeste gevallen zijn ze de dupe geworden van de slimme maaiers.
Vooral jonge egels raken gewond door de ‘moordmachines’ die vaak ‘s nachts aan staan. De ongelukken gebeuren doordat veel maaiers niet stoppen als ze kleine obstakels registreren. Oftewel: ze slaan niet af als ze een egel treffen en maaien rustig door.

Verdedigingsmechanisme

De oplossing is volgens Natuurpunt om de afstand tussen de beschermende kap en de grond zo af te stellen dat een ruimte van maximaal 4,5 centimeter overblijft. In maaiers die hoger zijn afgesteld, kunnen jonge egels makkelijk worden vermalen. Grotere of volwassen exemplaren kunnen er gewond door raken. Egels die in nachtelijke uren een robotmaaier treffen, lopen daar immers niet voor weg. De dieren rollen zich bij gevaar op en blijven dan langere tijd roerloos liggen. Een robotmaaier ziet een opgerolde egel als hobbel en rijdt er vervolgens met enige moeite overheen. De gevolgen kunnen vreselijk zijn. De messen kunnen vastlopen in de huid van de egels of, als het om kleintjes gaat, ze aan flarden snijden.

Volgens Natuurpunt is nog niet duidelijk hoeveel slachtoffers de maaiers op jaarbasis maken. Ze doen dan ook een oproep aan mensen met maaiers en anderen om toch vooral ongelukken met egels te melden. 

De organisatie komt nu al met een paar tips om de kans op slachtoffers tot een minimum te beperken. “Laat de maaier alleen overdag werken, verwijder alle dieren van het gazon en koop een toestel met een lage rand en de nodige veiligheidsmechanismen zoals messen die bij obstakels automatisch inklappen.” 

foto ter illustratie
Shutterstock foto ter illustratie
De veiligheidskap van robotmaaiers staat vaak te hoog afgesteld.
Shutterstock De veiligheidskap van robotmaaiers staat vaak te hoog afgesteld.
ANP8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Elsa Van Parys

  Informeer de fabrikanten en regelmatig de mensen over dit fenomeen, s nachts zijn gras afrijden het kan niet zot genoeg zijn,spijtig voor die egeltjes,het is de eerste keer dat ik zoiets hoor,zeg dit nog eens op regelmatige basis zodat de mensen meer allert worden

 • Gerard Braeckmans

  Te lui om manueel het gras af te doen? Maar ze zitten wel ergens op een terras te blinken.

 • Geert Talloen

  Het verwonderd mij dat een volwassen egel niet op tijd zou kunnen ontsnappen. Wij hebben een egel die elke avond laat het eten van ons kat komt opeten. Wij noemen hem 'fricadonske' , hij lijkt wel een fricadon in het donker. Maar pas op want hij is wel rap; er staan daar pootjes onder!

 • Marco Debart

  Neem dit als een voorbeeld voor de autopilot voertuigen waar ze mee bezig zijn.

 • Peter Janssens

  Zo 'slim' zijn die robotmaaiers dus, dat ze nog niet het verschil zien tussen gras en egel. Geef mij maar een ouderwetse benzinemaaier.