Een tekenbeet komt vaak niet alleen

thinkstock
''Vind je bij het controleren van je lichaam een teek, zoek dan verder naar andere tekenbeten.'' Daarvoor waarschuwt het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), nadat uit een inventarisatie van Tekenradar.nl is gebleken dat veel mensen meer dan een beet tegelijk oplopen.

"De meeste mensen melden maar een teek. Maar bijna een op de vijf mensen meldt twee of meer tekenbeten", zegt Kees van den Wijngaard, onderzoeker bij het RIVM.

Ongeveer de helft van de meldingen van beten komt in juni en juli binnen. Het RIVM waarschuwt mensen die tijdens Hemelvaart en Pinksteren gaan kamperen of de natuur intrekken dan ook om een tekencheck te doen.

Een tekenbeet kan de ziekte van Lyme veroorzaken. Meestal geneest deze ziekte na behandeling met antibiotica, maar soms houden mensen onder meer voortdurende pijn, concentratieproblemen en vermoeidheid. Als mensen een of meerdere teken hebben gevonden, moeten zij deze meteen verwijderen en de plek van de beet drie maanden in de gaten houden. Als er een ring- of vlekvormige uitslag ontstaat of koorts optreedt, adviseert het RIVM om naar de huisarts te gaan.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • HEIDY VERLEYEN

    Heel goed dat men hiervoor waarschuwt! Als een tekenbeet niet werd opgemerkt of niet behandeld werd met antibiotica kan men hier blijvend de gevolgen van dragen en ontstaat er chronische lyme. In dat geval bestaat in België deze ziekte niet eens. Er zijn geen tussenkomsten in de peperdure behandelingen en patiënten blijven gewoon in de kou staan. Ze krijgen geen ziektevergoeding meer en worden aanzien als profiteur van de maatschappij, terwijl leven met lyme echt geen pretje is.

  • Walter Kennes

    Dit jaar al ontzettend veel teken bij onze hond!