Eén miljoen Europeanen gezocht om de bijen te redden

Een honingbij
Getty Images Een honingbij
De Europese Commissie heeft vandaag het licht op groen gezet voor een burgerinitiatief dat aandringt op wetgeving om de bijen te redden en de biodiversiteit in Europa te vrijwaren. Als de organisatoren binnen het bestek van een jaar meer dan één miljoen steunbetuigingen kunnen sprokkelen, moet de Commissie het verzoek inwilligen of motiveren waarom ze dat toch niet wil doen. 

Het burgerinitiatief "Red de bijen!" vraagt dat de Europese Commissie werk maakt van wetgeving om de habitats voor insecten te verbeteren. Dat moet onder meer gebeuren door van de bevordering van biodiversiteit een verplichte overkoepelende doelstelling van het landbouwbeleid te maken en het gebruik van pesticiden drastisch te beteugelen. 

Als de organisatoren in één jaar één miljoen mensen achter een politieke eis kunnen scharen, moet de Commissie binnen drie maanden officieel reageren

Via het burgerinitiatief kunnen Europese burgers mee de Europese agenda bepalen. Als de organisatoren van zo'n initiatief in één jaar tijd één miljoen mensen achter een politieke eis kunnen scharen, moet de Commissie binnen drie maanden officieel reageren. Ze kan dan wetgeving voorstellen, of motiveren waarom ze dat niet doet. 

Overigens is de impact van pesticiden op bijen al jaren een thema op Europees niveau. Zes jaar geleden publiceerde de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid EFSA richtsnoeren die beschrijven hoe bestrijdingsmiddelen getest moeten worden op hun veiligheid voor insecten. Op basis daarvan besloten de lidstaten vorig jaar met een nipte meerderheid om het gebruik van drie van de schadelijkste neonicotinoïden in open lucht te verbieden, maar dat verbod wordt nog niet overal systematisch toegepast.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bart Steppe

  Aan iedereen zet die handtekening voor uzelf , kinderen en kleinkinderen .

 • Arne Janssoone

  De actie begint op 27 mei, dan zullen de organisatoren handtekeningen beginnen verzamelen.

 • Toran Korshnah

  Ik teken zeker. Bij mijn tuinaanleg al volop rekening gehouden met alle insecten, trouwens.

 • Caroline Claeys

  En waar kunnen we tekenen ? Of is de petitie nog niet opgestart ?

 • Maria Vandamme

  Waar kunnen we de link vinden om dit burgerinitiatief te steunen?