Een koe met zebrastrepen: grappig voor ons, angstaanjagend voor vliegen

Koe met zebrastrepen
Plos One Koe met zebrastrepen
Een bijzonder zicht: een koe met de strepen van een zebra. Toch werd bovenstaande koe niet beschilderd omdat het er bijzonder uitziet, maar wel om vliegen af te schrikken. Want wat blijkt? De strepen van een zebra reduceren het aantal pijnlijke vliegenbeten met 50 procent. Dat staat te lezen in het wetenschappelijk tijdschrift Plos One.

Wetenschappers geloven al een tijdje dat strepen, zoals die van een zebra, dé manier zijn om vliegen weg te houden bij het vee. Het is goedkoop en een milieuvriendelijk alternatief voor pesticiden.

Eerdere studies toonden reeds aan dat de witte strepen de bewegingsdetectoren van een vlieg verwarren. Concreet zorgt dat ervoor dat de vliegen met hoge snelheid het vee benaderen, falen om tijdig te vertragen waardoor ze niet kunnen landen. 

Witte en zwarte strepen

Enkele Japanse onderzoekers namen de proef op de som. Ze verzamelden zes koeien. Daarvan kregen er twee witte strepen (a), twee kregen zwarte strepen (b). Het resterende duo gold als controlegroep en kreeg geen enkel kleurtje (c).

De strepen, die op de koeien werden geschilderd met een verf op waterbasis, bleven gedurende drie dagen staan. Vervolgens werd de test herhaald. In totaal duurde de test negen dagen waarbij elke koe één keer witte, één keer zwarte en één keer helemaal geen strepen kreeg.

(Lees verder onder de foto)

Plos One

Het meeste geluk hadden de koeien wanneer ze de witte zebrastrepen kregen. Terwijl de onbeschilderde koeien gemiddeld 128 vliegenbeten hadden, hadden de koeien met zebrastrepen er slechts 55. De koeien met zwarte strepen werden gemiddeld 111 keer gebeten.

Ook het typische vliegafstotende gedrag - zoals het schudden van de staart of het hoofd – nam af bij de koeien mét witte strepen. Op dertig minuten tijd vertoonden zij gemiddeld veertig keer zulk gedrag. Bij de andere koeien was dat gemiddeld 53 tot 54 keer.

Schadelijk ongedierte

De strepen zouden alvast een opluchting zijn voor zowel paarden, koeien als veehouders. “Bijtende vliegen zijn het meest schadelijke ongedierte voor vee wereldwijd”, aldus de onderzoekers. “De economische impact van bijtende vliegen op een veehouderij in de VS werd geschat op 2,2 miljard dollar per jaar.”

Hoe zo’n klein insect zo’n groot effect kan hebben? Vervelende vliegen verhinderen koeien te grazen, eten en rustig te slapen. Nog erger wordt het als de koeien hittestress krijgen en willen ontsnappen aan de insecten. Daarbij kan het vee ook letsels oplopen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.