Een bonte boel: GAIA onthult nieuwe beelden van nertsenleed in Vlaanderen

GAIA onthult vandaag nieuwe beelden gefilmd in verschillende pelsdierkwekerijen in Vlaanderen. "We zien hoe nertsen zich zwaar neurotisch gedragen in kleine kooien. Waardige levensomstandigheden? Ik dacht het niet", aldus GAIA-directeur Ann De Greef. De dierenrechtenorganisatie herhaalt dan ook zijn pleidooi voor een verbod op zulke bontfokkerijen.

160.000 dieren per jaar

In België worden nertsen gekweekt voor hun pels. In totaal zijn er in ons land 17 pelsdierkwekerijen, allemaal in Vlaanderen. Het gaat om 160.000 dieren per jaar. Volgens GAIA zijn de omstandigheden waarin de diertjes leven diepbedroevend. "De nertsen springen voortdurend op en neer in hun veel te kleine kooitje, ze maken repetitieve, ronddraaiende bewegingen of ze likken constant aan de tralies van hun hok. Van waardige levensomstandigheden kan je bezwaarlijk spreken", zegt Ann De Greef van GAIA.   

"Nertsen hebben ook een zware impact op de biodiversiteit in onze regio", zegt Diemer Vercayie van Natuurpunt. "De nerts is een exotische roofdiersoort en bovendien invasief. Nertsen in gevangenschap zijn meesters in het ontsnappen (te zien op de nieuwe GAIA-beelden). Ontsnapte nertsen kunnen overleven in het wild en veroorzaken een grote druk op de inheemse fauna." Ook Natuurpunt vindt het dus hoog tijd voor een verbod op bontfokkerijen.

GAIA
GAIA
GAIA

Verkiezingsbelofte

Sinds januari van dit jaar is zo'n verbod van kracht in Wallonië. In Nederland, waar jaarlijks maar liefst 6 miljoen nertsen in 160 fokkerijen worden gehouden, wordt het vanaf 2024 verboden om nertsen en andere pelsdieren te fokken voor bont. GAIA herinnert de Vlaamse minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) aan de verkiezingsbelofte van de partij: een verbod op pelsdierhouderij met een overgangsperiode van 10 jaar.

Uit een recente opiniepeiling van Ipsos, in opdracht van GAIA, blijkt dat bijna 9 op 10 Vlamingen vindt dat er een verbod moet komen op het houden en kweken van pelsdieren voor de productie van bont. Ook uit eerdere peilingen bleek dat de overgrote meerderheid van de Belgen er principieel tegen gekant is, ongeacht de omstandigheden waarin ze leven.

GAIA
GAIA