Duizenden kuikens van kolonie pinguïns op Antarctica verdronken nadat zee-ijs barst

De kuikentjes van de Halley Bay-kolonie verdronken in zee nadat een platform van ijs barstte.
Shutterstock De kuikentjes van de Halley Bay-kolonie verdronken in zee nadat een platform van ijs barstte.
De afgelopen drie jaar trok een kolonie van keizerspinguïns weg uit een van de grootste broedgebieden op Antarctica nadat een platform zee-ijs barstte en duizenden kuikens verdronken. Volgens Britse onderzoekers zal aan het einde van deze eeuw minstens de helft van de keizerspinguïns op Antarctica gehalveerd zijn. Dat staat vandaag te lezen in het wetenschappelijke tijdschrift Antarctica Science. 

Elk jaar komen in de maand april 15.000 tot 24.000 keizerspinguïns naar Halley Bay om eieren uit te broeden. Halley Bay wordt door wetenschappers beschouwd als een plek waar het koud blijft, ondanks de opwarming van de aarde. Maar de afgelopen drie jaar zijn er steeds minder pinguïns in het broedgebied, zo blijkt uit nieuw onderzoek van de British Antarctic Survey. 

Sinds de catastrofe in 2016 blijven de meeste dieren er weg. Duizenden kuikens verdronken toen het zee-ijs waarop ze werden grootgebracht, barstte tijdens een storm. “De Halley Bay-kolonie was een van de grootste kolonies ter wereld. We hebben nog nooit zo’n catastrofe gezien in de afgelopen zestig jaar”, zegt Phil Trathan, onderzoeker van de Britse Antarctic Survey.

De wetenschappers stellen vast dat pinguïns uit de geslonken kolonie naar het nabijgelegen broedgebied Dawson-Lambton zijn gegaan. Onderzoekers telden twee jaar geleden 11.1117 keizerspinguïns in de regio, een jaar later 14.612. “Maar niet alle pinguïns van de kolonie in Halley Bay zijn al naar Dawson-Lambton gegaan. Het compenseert niet alles wat er verloren is gegaan”, verduidelijkt Trathan. 

Veranderingen

De toekomst van de keizerspinguïns ziet er niet bepaald rooskleurig uit, zo suggereren de onderzoekers in de studie. Volgens de wetenschappers vormt de klimaatverandering een bedreiging voor de grootste soort pinguïns ter wereld. Het zee-ijs waarop de dieren broeden neemt immers steeds verder af. “De afgelopen jaren smolt er meer zee-ijs dan normaal. Het ijs waarop wordt gebroed, is blootgesteld aan wind en golven en dat heeft gevolgen voor de stabiliteit”, zegt Trathan.

Volgens het onderzoeksteam zal aan het einde van deze eeuw de kolonie minstens gehalveerd zijn, als het zee-ijs blijft afnemen zoals computermodellen voorspellen. “De ondergang van deze kolonie keizerspinguïns is een waarschuwing voor zaken die in de toekomst meer aandacht zullen vragen”, besluit Trathan.

Bekijk ook:




Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.