Duitse ‘probleemwolf’ mag gedood worden: “Het is een zware opgave”

Illustratiebeeld
Thinkstock Illustratiebeeld
De Duitse deelstaat Schleswig-Holstein heeft toestemming gegeven om een wolf af te maken. Het dier heeft al zes schapen gedood. De wolf is een beschermd dier in Duitsland en mag alleen bij grote uitzondering worden afgemaakt. 

De wolf is sinds juni in de regio Pinneberg en is afkomstig uit Denemarken. Sinds november zijn in het gebied acht schapen ten prooi gevallen. Zelfs de speciale hekken rond de schapen konden de wolf niet tegenhouden. In zes gevallen kan de wolf met de benaming GW 924m met zekerheid als boosdoener worden aangewezen. 

“Zware opgave”

Volgens het ministerie van Milieu in de deelstaat zijn er zeventien DNA-bewijzen. “Deze opgave is dubbel zwaar, noch mooi, noch makkelijk'', aldus minister Jan Philipp Albrecht. Hij houdt rekening met protesten tegen het afschieten.

Wolven mogen in Duitsland alleen worden afgeschoten als ze een gevaar vormen voor de mensen of zware economische schade aanrichten. In Saksen werd begin vorig jaar een dier gedood dat twee honden had aangevallen. Nedersaksen liet in 2016 een probleemwolf afmaken die mensen te dicht naderde en een aangelijnde hond had aangevallen.

Bekijk ook:
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  Bij mij komen hagedissen, vogels, padden al eens de keuken binnen. In mijn tuin zitten slangen. Dat is oké. Ik hou van alle beesten. Maar laten we toch ons verstand gebruiken : wolven en beren hebben een zeer groot territorium nodig Dat is er niet in België en zelfs niet in Frankrijk of in Duitsland. Waarom aansturen op de confrontatie van mens en dier ? Dat is alleen maar leed voor die beesten. Ze kunnen geen kant op.

 • Frans Peeters

  Vroeger heeft men alles eraan gedaan om dit roofdier te verwijderen

 • Christiaan Goethals

  Er is hier geen plaats voor de wolf, punt...............................

 • Linda Wellekens

  Verdoven en verplaatsen. Doden kàn niet. Voor geen enkele reden.

 • Roger Wellens

  Ik woon in een gebied waar 16 roedels wolven leven, de wildstand gaat zienderogen achteruit. Op 5 jaar tijd schiet er maar 25% meer over van de herten, ree, everzwijnen en gemzen. De wolven lopen zo door de dorpen, en als je het niet gelooft, zoek dan eens op YT, de video's staan erop. Er staat een plezante tijd te wachten in Vlaanderen, gedaan met de fiets te nemen. Straks zetten ze nog tijgers uit.