Drie roze pelikanen gespot boven Gent

Opvallende verschijning boven Gent vannamiddag: op drie plaatsen werden drie overvliegende roze pelikanen gezien, later op de namiddag zijn de vogels ook in Zeeuws-Vlaanderen gezien. Het gaat meer dan waarschijnlijk om uit gevangenschap ontsnapte exemplaren.

De roze pelikanen, met een vleugelspandwijdte van bijna drie meter en typische keelzak, werden rond 12.20 uur gezien in Gent-Zuid. Iets later vlogen ze over de Watersportbaan en het natuurgebied Bourgoyen Ossemeersen. De determinatie werd intussen bevestigd op basis van foto's gepost op www.waarnemingen.be. De pelikanen werden in de late namiddag ook opgemerkt boven het werkeiland Neeltje Jans in de Oosterschelde in Nederland.

Dwaalgast
De roze pelikaan, de meeste voorkomende pelikaan, leeft van nature het dichtst bij ons in Zuidoost-Europa en klein-Azië en is een dwaalgast in West-Europa. "Deze soort werd tot nog toe slechts acht keer waargenomen in ons land, er wordt vermoed dat het om ontsnapte exemplaren gaat," aldus Dominique Verbelen (Natuurpunt).