Doodgeschoten aap Harambe kan nog vader worden

REUTERS
Het neerschieten van de westelijke laagland gorilla Harambe in de dierentuin in het Amerikaanse Cincinnati, betekent niet dat zijn tak van de familie nu per direct uitsterft. Wetenschappers hebben kort na het fatale schot sperma afgenomen, zodat hij toch nog vader kan worden. De mannetjesgorilla werd zaterdag doodgeschoten, nadat er een 4-jarig jongetje in zijn verblijf viel.

De laagland gorilla is een uitstervende diersoort. Van de bedreigde apensoort leven er nog minder dan 175.000 in het wild, dat maakte de dood van de gorilla extra pijnlijk. In de dichte regenwouden van Kameroen, Afrika, Congo en Guinea is het aantal zilverrug gorilla's de afgelopen twintig jaar met 60 procent gedaald.

De Cincinnati Zoo heeft een lange geschiedenis als het om het fokken van deze gorilla's gaat. Vijftig gorrillababy;s werden er de afgelopen 46 jaar geboren. Harambe verhuisde twee jaar geleden naar de dierentuin in de hoop dat hij voor kleintjes kon zorgen.

17 jaar oud
Harambe was 17 jaar oud, maar daarmee nog niet volwassen genoeg om vader te worden. Zijn sperma kon na zijn dood echter wel gered worden voor eventueel toekomstig nageslacht of onderzoeksdoeleinden.

Doordat de 4-jarige Ismaia aan de aandacht van zijn moeder ontsnapte en in het verblijf viel, konden de verzorgers niets anders dan hem neerschieten. Volgens dierentuindirecteur Thomas Maynard was de aap gedesoriënteerd en verward nadat het kind voor zijn voeten viel. Het kind zou in dreigend gevaar zijn geweest.

Commotie
Het incident leverde veel commotie op in de wereld, over zowel de actie van de dierentuin om de gorilla door te schieten en de nalatigheid van de moeder van het jongetje. Meer dan 290.000 mensen hebben inmiddels een petitie ondertekend waarin wordt opgeroepen om de ouders verantwoordelijk te stellen.

Maynard verdedigt de beslissing om het dier neer te schieten. "Het kind werd rondgesleurd en kwam met zijn hoofd op het beton. Het ging er niet zacht aan toe. Dit was geen schietpartij, maar het leven van een kind dat in gevaar was. We konden het risico niet nemen."

Kokosnoot
De enorme gorilla is zes keer sterker dan een volwassen man en woog zo'n 200 kilo. "Dit dier kan met zijn handen een kokosnoot pletten. Verdoven was geen optie, dan was hij agressief geworden voor het kalmerende middel zou werken. Terugkijkend zouden we dezelfde beslissing nemen."

Het jongetje kroop zaterdag onder een hek door en viel enkele meters naar beneden, precies in het verblijf van Harambe.

REUTERS
AP
REUTERS
REUTERS
REUTERS