Doodgereden wolf in Opoeteren (Maaseik) kwam uit Nedersaksen

De doodgereden wolf.
BELGAONTHESPOT De doodgereden wolf.
De wolf die op zondag 11 maart werd doodgereden in het Limburgse Opoeteren (Maaseik) kwam uit een roedel in de noordwestelijke Duitse deelstaat Nedersaksen. Dat concludeert een milieu-onderzoeksteam van de Wageningen Universiteit in Nederland.

De onderzoekers hebben gebruik gemaakt van een speciale DNA-techniek.  De vorsers konden zo achterhalen welk individu het betrof, wat het geslacht is, en waar het dier vandaan kwam.

Het DNA werd afgenomen van doodgebeten of verwonde schapen die afgelopen voorjaar op verschillende locaties zijn gevonden. Het genetisch materiaal werd vergeleken met de database van het Duitse onderzoeksinstituut Senckenberg, dat DNA-profielen van de Duitse wolvenroedels beheert.

De wolf die in Opoeteren stierf, is de broer van een wolf die eind februari in het Nederlandse Bunschoten (provincie Utrecht) actief was. Beide dieren komen uit dezelfde roedel.  

Ook in Nederland lijkt de wolf aan een opmars bezig. Zo werd begin mei voor het eerst in honderden jaren officieel een wolf gespot in de Nederlandse provincie Friesland. Het dier werd toen ook gefilmd.

Bij het meldpunt Wolven in Nederland komt dagelijks een tiental meldingen binnen. Op basis van de meldingen trekt Wolven in Nederland de conclusie dat er regelmatig wolven bij onze noorderburen vertoeven. Ze blijven doorgaans een paar weken. "En als de ene weg gaat, is er meestal alweer een andere aangekomen." Een wolf die langer dan een half jaar in een bepaald gebied verblijft, beschouwt dat als zijn territorium.

Het Wageningse instituut blijft de DNA-monsters onderzoeken om meer inzicht te krijgen in het aantal wolven, hun geslacht en locaties. Veehouders kunnen zodoende rekening houden met de aanwezigheid van een wolf.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ingrid mertens

  Met de toenemende jacht van Trump en Co zal er ook in Idaho geen enkel prachtig dier meer te bespeuren zijn, als het zo verder gaat Trump heeft geen enkel respect voor mens, dier en nog overblijvende natuurgebieden! Enkel geld en macht zijn belangrijk voor hem! Wat met de generaties na ons ??

 • Karel Tichmann

  Het domste wat ooit werd gedaan is bij emotionele linksdenkende, is de introductie van de Noord-Canadese wolf in 1995 in Idaho! De Canadese wolf is veel groter, eet meer elanden en is zeer agressief. Sommige van deze Canadese Wolven zijn meer dan 120 kilo. Ze graven slapende beren uit hun den in de winter, en er zijn geen beren meer te vinden in Idaho. Een goeie wolf, is een dode wolf...

 • Zulma Terrana

  Mijn kat komt van mijnen hof en niet van Nedersaksen en die word ook doodgereden . Het probleem is dat er teveel idioten op de baan zijn .

 • Conny Van den Bosch

  Juist Andre, maar die krijgen zelfs steun van onze traditionele partijen en wij zijn de roodkapjes. Wolven zijn prachtige Dieren en horen zeker terug in ons land.

 • Karel Tichmann

  In de toekomst worden alle wolven weer doodgeschoten, teveel vee schade en aan de landbouw...