Dieselgate 2.0: Volkswagen liet apen dieselrook inademen

Autobouwer komt nu met excuses, ook BMW en Daimler genoemd

Apen in een testlabo (archiefbeeld).
ANP Apen in een testlabo (archiefbeeld).
Volkswagen heeft zijn excuses aangeboden voor dierproeven waarbij apen uitlaatgassen moesten inademen van een Volkswagen Beetle. "We zijn ervan overtuigd dat de gekozen wetenschappelijke methode fout was en verontschuldigen ons voor het wangedrag", zegt het autobedrijf.

De test met de apen in 2014 was een deel van een studie die moest aantonen dat moderne dieselauto's fors minder vervuilend zijn dan oudere exemplaren. The New York Times bracht het nieuws deze week naar buiten nadat de feiten aan het licht waren gekomen tijdens een Amerikaanse rechtszaak tegen de sjoemelsoftware van VW. De test vond plaats in de Texaanse stad Albuquerque.

De tien makaken kregen tekenfilms te zien in een kamer waarin gedurende vier uur uitlaatgassen van een Volkswagen Beetle werden uitgeblazen. De auto stond in een kamer ernaast op rollen met draaiende motor.

Bedoeling van de autobouwer was met 'wetenschappelijke studies' aan te tonen hoe schoon dieselwagens wel niet waren. De wetenschappers die werden ingehuurd om de tests uit te voeren, wisten niet dat de auto met Volkswagens sjoemelsoftware was uitgerust. Een duidelijk resultaat van de studie kwam er nooit.

"Afschuwelijk"

"Tien apen urenlang moedwillig uitlaatgassen laten inademen om zo aan te tonen dat de schadelijke uitstoot is afgenomen, is afschuwelijk en absurd", zei minister-president Stephan Weil van de Duitse deelstaat Nedersaksen. Die staat is grootaandeelhouder van het autoconcern.

Volkswagen was niet de enige fabrikant achter de testen. De organisatie die het onderzoek financierde, de 'European Research Group on Environment and Health in the Transport Sector' werd ook gesponsord door BMW en Daimler. Midden vorig jaar legde de organisatie het werk neer.

AFP160 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • christy august

  VW ? hebben ze nog recht van bestaan ? wat zal het volgende zijn ? Het is de hoogste tijd dat de Duitse politiekers eens hun masker afnemen , en niet doen alsof hun neus bloed . Maar de gewone man kan nog de meeste druk uitoefenen , door geen auto van de VW groep te kopen , zolang ze het spel niet eerlijk spelen .

 • Geert Woets

  Roetfilter is geen wondermiddel,is al lang geweten dat de partikels nog fijner zijn ..... De Belg en zijn diesel,arm Belgie... Ze [VW}kunnen misschien nog een paar bekende lobbyisten aanstellen.

 • Ronald Van Beneden

  Weet je wat nog straffer is? De uitslagen van het onderzoek zijn zoek of spoorloos verdwenen.

 • Sander Nihillie

  Gezondere lucht aan de kust is een illusie. Vervuiling trekt zich heus niks aan van regio's. Misschien iets gezonder, maar veel, neen hoor.

 • annie laureys

  al eens beginnen met de oude diesel auto's een roetfilter te plaatsen , sommige zijn juist fabriek schouwen , en dan de landbouw tractors die ook wegen werken doen