Dierenrechtenorganisatie filmt met verborgen camera gruwelijke doodsstrijd van nertsen in kwekerijen

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights heeft een schokkend filmpje vrijgegeven dat de doodsstrijd van nertsen in een kwekerij toont. De beelden werden met een verborgen camera opgenomen in de Oost-Vlaamse gemeente Laarne, in een van de laatste zestien nertsenfokkerijen van Vlaanderen.

"Elk jaar in de maand november worden in het bedrijf een paar duizend nertsen vergast, in een speciale gaskist", vertelt Animal Rights-voorzitter Nadine Lucas. "We installeerden enkele verborgen camera's zodat we de doodsstrijd van de dieren konden laten zien als ze stikken."  

Hardhandig
Op de beelden is een bontfokker te zien die de nertsen hardhandig in de gaskist gooit. Door een camera in de kist, kan je zien hoe de gillende dieren eerst wanhopig rondkruipen op zoek naar een uitgang en dan in elkaar zakken. Als de kist helemaal vol is, maakt de man die leeg met een hark. De nertsen worden daarop in een kruiwagen gelegd.

Animal Rights

Met de gruwelijke beelden wil Human Rights zo snel mogelijk een verbod op nertsenfokkerijen bewerkstelligen in Vlaanderen. "De dieren zien af in bontfokkerijen", aldus Lucas. "Hoe lang moeten we dat nog aantonen?"  

Een advocaat van de organisatie heeft alvast een strafklacht ingediend op basis van een verordening die stelt dat bij het doden van dieren ervoor gezorgd moet worden dat hen elke vermijdbare vorm van pijn, spanning of lijden bespaard moet blijven. "Dieren moeten ook afzonderlijk in de bedwelmingsruimte worden binnengebracht, waarbij ervoor gezorgd moet worden dat een dier pas binnen gaat als het vorige bewusteloos of dood is", klinkt het nog.  

"Niet waarheidsgetrouw"
Nertsenkweker Paul De Brauwer gaat dan weer klacht indienen tegen Animal Rights omdat de dierenrechtenorganisatie drie verborgen camera's plaatste. De kweker noemt de beelden niet waarheidsgetrouw en beschuldigt de organisatie van het illegaal betreden van zijn domein.

De fokker kreeg onlangs nog een nieuwe milieuvergunning tot 2026 voor het kweken van 3.000 nertsen op zijn boerderij. "Vorig jaar kregen we vier keer inspectie van de Voedselgezondheid en Dierenwelzijn over de vloer en er was geen enkele klacht. En dit al jaren lang. Wij volgen alle normen die ons door Europa worden opgelegd", aldus De Brauwer. "Het zijn gemanipuleerde en aan elkaar geplakte beelden. Wij vergassen de dieren op een humane manier met koolstofmonoxide, waardoor ze eerst het bewustzijn verliezen. De krijsende geluiden zijn dus op het beeld gemonteerd."

"Ons bedrijf ligt een eind van de openbare weg en is enkel via een  private weg te bereiken. Leden van die organisatie zijn hier dus 's nachts en op een illegale manier binnen gedrongen. Hiertegen is klacht ingediend bij de politie. Wij hebben niks te verbergen, maar deze beelden zijn een vertekening van de waarheid en zetten aan tot haat", besluit De Brauwer.

Handtekeningen
In Vlaanderen zijn nog 16 nertsenfokkerijen actief. Daar worden jaarlijks 300.000 dieren afgemaakt voor de productie van bont. Animal Rights haalde al 30.000 handtekeningen op voor een verbod en zal die aan minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) afgeven.