Dierenopvangcentrum roept op: “Geef geen dieren als cadeau”

Natuurhulpcentrum Opglabbeek vangt recordaantal inheemse dieren op

Het Vogelopvangcentrum in Merelbeke roept op om tijdens de feesten geen dieren ongevraagd als cadeau te geven. Deze week brachten verschillende mensen tamme dieren die ze cadeau kregen binnen bij het centrum, omdat ze er niet voor konden zorgen, met alle gevolgen van dien.

“Een dier cadeau doen is niet goed omdat de dieren kunnen terechtkomen bij mensen die niet de juiste verzorging kunnen geven”, waarschuwt Nick De Meulemeester van het Vogelopvangcentrum in Merelbeke.

Het centrum vangt normaal enkel wilde dieren op. Maar uit noodzaak verzorgen ze elk jaar ook ongeveer 1.000 tamme dieren. Meestal gaat het om huisdieren die mensen daar of in het wild hebben achtergelaten. Om dat aantal naar beneden te krijgen, roept het opvangcentrum op om huisdieren niet meer weg te schenken.

Bovendien is het illegaal om dieren cadeau te geven aan kinderen onder de zestien jaar waarbij geen toestemming aan de ouders werd gevraagd. 

Archiefbeeld.
EPA Archiefbeeld.

Record voor Opglabbeek

Het natuurhulpcentrum in Opglabbeek ving in 2018 trouwens een recordaantal van bijna 8.000 dieren op. Vooral het aantal inheemse dieren ligt beduidend hoger dan in de vorige jaren. Dat schrijft VRT NWS en wordt door het natuurhulpcentrum aan Belga bevestigd.

In 2018 heeft het natuurhulpcentrum een duizendtal dieren meer opgevangen dan vorig jaar. Ook in 2015 kende het centrum een recordjaar met zo'n 7.950 opgevangen dieren, maar dat kwam vooral door een grote inbeslagname op de luchthaven van Zaventem. Het natuurhulpcentrum vangt twee groepen dieren op, namelijk de inheemse dieren - zoals een merel, vos of koolmees - en de exotische dieren. 

De 1.500 opgevangen exoten in 2018 liggen in de lijn van de vorige jaren. "De exotische dieren zijn dieren die eigenlijk niet thuishoren in onze natuur. Dat varieert enorm en hangt van grote inbeslagnames af, bijvoorbeeld een vierhonderdtal parkietjes en papegaaien op een illegaal transport, maar ook recentelijk drie beren uit Litouwen. Er zijn ook roofvogels die niet in België thuishoren en katachtigen die bij mensen thuis zaten", legt Michaël Deryckere van het natuurhulpcentrum uit.

Borgerhoff

Record

Met 6.500 inheemse dieren werd wel een absoluut record gevestigd. De top 3 wordt gevormd door de houtduif of wilde duif (880), de egel (800) en de wilde eend (470). "Als je het uittelt, zie je dat de top 3 samen 25 procent van alle opgevangen dieren vormt. We hebben nog nooit zoveel dieren gehad die uit België komen. Door de warme zomer zijn de dieren duidelijk in de problemen geraakt", zegt Deryckere, die ook enkele opmerkelijke dieren herinnert. 

"In het voorjaar was het speciaal dat we een wilde wolf hebben opgehaald, die helaas aangereden en dood was. We hebben ook twee jonge bevers opgevangen en het is nog nooit gebeurd dat een natuurhulpcentrum bevers met de hand heeft grootgebracht.”

Karolien Coenen

Aanrijdingen

Hoewel everzwijnen in Limburg voor veel overlast zorgen, moest het natuurhulpcentrum niet veel uitrukken voor aanrijdingen van everzwijnen. In 2018 moest het centrum 12 keer op pad voor aanrijdingen van evers, terwijl dat vorig jaar twintig keer was. "We moeten veel meer uitrukken voor aanrijdingen van reeën, namelijk 100 keer dit jaar. Volgens onze cijfers worden er dus veel meer reeën dan everzwijnen aangereden, maar bij everzwijnen wordt dat enorm uitvergroot. Zo hebben we ook een absoluut record van 240 reeën opgevangen en slechts een honderdtal everzwijnen", besluit Deryckere.

Hier vind je alle asielen in Vlaanderen

De merel.
NHC De merel.11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rania Desaegher

  Het is een feit dat dierenbezitters niet altijd dierenliefhebbers zijn. Een dier vraagt aandacht ,liefde en kost ook geld. Begin er niet onbezonnen aan, het is geen speeltje dat je kan weggooien.

 • Ian Vandenbossche

  Dieren als cadeau geven, zonder goedkeuring van het ‘nieuwe baasje’ is marginaal. Ouders mogen ook geen dier als cadeau geven aan hun kinderen, tenzij de ouders beseffen dat zij het zelf zullen moeten verzorgen met alle kosten en lasten daaraan verbonden.

 • Willem Pots

  Dieren zijn geen cadeau. Dieren zijn een levenslang engagement. We evolueren helaas naar een maatschappij waarin jongeren binnenkort misschien zelfs zeggen "ik wil een kindje voor mijn verjaardag!"

 • guido vermeyen

  En dan die konijntjes in een klein kotje opsluiten, amper licht, bewegingsvrijheid, en slechtvoedsel met diaree als gevolg...wat bezielt de mens dieren op te sluiten in kooien, rennen enz.....

 • lydia Beutels

  Volkomen mee eens, hoe graag ik ook dieren zie, overweeg of het welkom is bij diegene die het dier ontvangt en of er voldoende tijd is voor opvang, die beestjes zijn het echt waard