Dierenmummies uit ijstijd ontdekt in smeltende ijslaag van Canada

De gevonden wolvenpup is helemaal intact.
Overheid van Yukon De gevonden wolvenpup is helemaal intact.
In de smeltende ijslaag van Yukon, een gebied in noordwesten van Canada, zijn twee gemummificeerde dieren uit de ijstijd gevonden. De wolvenpuppy en een kalf van een kariboe (wild rendier) werden aangetroffen in het gebied waar ooit de gold rush van Canada plaatsvond.

Beide dieren werden al in 2016 gevonden door mijnwerkers, maar pas afgelopen donderdag onthuld. Het is zeer uitzonderlijk dat fossielen nog hun vacht, huid en spierweefsel hebben, maar deze kadavers van meer dan 50.000 jaar oud hebben dat nog. Het wolvenjong is nog helemaal intact, het rendierkalf gedeeltelijk.

Canada was tijdens de laatste ijstijd gedeeltelijk bedekt met een dikke laag ijs, maar Yukon bleef gedeeltelijk groen. De wolf en de kariboe leefden vermoedelijk samen met wolharige mammoeten en sabeltandkatten. De gevonden exemplaren worden nu tentoongesteld in cultuurcentrum Dänojà Zho in Dawson City. Ze blijven daar tot eind van de maand. 

"Het is voor zover wij weten het enige gemummificeerde wolvenjong ter wereld", zei paleontoloog Grant Zazula tegen de krant 'The Guardian'. Wetenschappers hebben verrukt gereageerd op de vondst en hopen onderzoek te kunnen doen naar de doodsoorzaak, voeding en gezondheid van de dieren.

De resten van deze kariboe zijn 50.000 jaar oud en in uitzonderlijke staat
Overheid van Yukon De resten van deze kariboe zijn 50.000 jaar oud en in uitzonderlijke staat16 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Marco Maerten

  Desiré,normaal zaten we nu inderdaad in een koudere periode(extreem lage zonneactiviteit is volop bezig),maar dat maakt het net zo duidelijk.Zelfs een natuurlijke afkoeling is niet meer opgewassen tegen de stijgende t° die veroorzaakt zijn doordat de CO-2 explosief stijgt van menselijke activiteiten(productieprocessen,verbrandingen,bossen die verdwijnen enz..)

 • Marco Maerten

  Ferdinand,de huidige concentratie Co-2 is 405ppm,dat heeft gevolgen op lange termijn,de gevolgen we vandaag waarnemen,zijn te wijten aan de 380ppm een decennium geleden..dus er staat ons nog iets te wachten met het huidige cijfer.

 • Ferdinand Engelbeen

  Andy Casteels, leg eens uit: 1910-1945 en 1976-2000 stevige opwarming; 1946-1975: afkoeling; 2000-heden lichte opwarming, terwijl CO2 continu steeds sneller steeg. Hoe kan dat, als CO2 dé grote opwarmingsknop is? Toeval of niet, de opwarming en stilstaande periodes komen overeen met de PDO - Pacific Decadal Oscillation, een oceaanverschijnsel dat in 60-80 jaar op en neer gaat. 100% natuurlijk. Waar zit dan de "kracht" van meer CO2?

 • Marc Spandel

  De aardas 'kwikkelt' als een tol (welliswaar veel trager), maar ze 'kwikkelt', en dat is de oorzaak van de klimaatverandering waardoor aan de ene kant het ijs afsmelt en aan de andere kant ijs wordt aangemaakt. Graaf midden in Europa een paar meter diep, en je vindt haaientanden en schelpjes. Meer bewijs is er niet nodig dat de natuur 'leeft'.

 • Martin Vanbelleghem

  David lievens. Er zijn miljoenen bewijzen vd evolutietheorie? Een eerste levende cel kan zich niet vanzelf ontwikkelen laat staan zich vermenigvuldigen aangezien die geen enkele genetische informatie zou hebben. Geen enkel niet vereenvoudigbaar complex systeem zoals het oog,oor,hersenen,hart……kan stapsgewijs door willekeurige mutaties ontstaan omdat deze alleen maar kunnen werken als alle componenten aanwezig zijn.