Dierenmisbruik: keerzijde van heropleving Egyptische toeristensector

Illustratiebeeld
REUTERS Illustratiebeeld
Wie op vakantie ging in Egypte, bezocht er wellicht de populairste trekpleister: de piramides van Gizeh. Maar het uitzicht van de prachtige bouwwerken kan wel eens verpest worden door al het dierenleed er rondom. Enkele verontwaardigde toeristen roepen andere bezoekers op om de toeristensector te boycotten. 

Bij gemiddelde temperaturen van 30 graden worden kamelen, muildieren en paarden ingezet om karretjes vooruit te trekken, toeristen of goederen te dragen. En de dieren worden ongelofelijk slecht behandeld, stellen enkele verontwaardigde toeristen via sociale media. 

Al snel gingen foto’s viraal van uitgehongerde paarden die instorten door de vermoeidheid. Vervolgens worden ze met stokken geslagen in een poging om ze te doen opstaan. Kamelen en muildieren worden op exact dezelfde manier behandeld, krijgen amper water en bloeden vaak vanuit hun bek door de pijnlijke hoofdstellen. En om te verhinderen dat de dieren weglopen, wordt één poot vastgebonden aan een andere.

Boze toeristen deelden de schokkende foto’s via Twitter en Facebook. Er werd zelfs een petitie opgestart die een einde wil maken aan het misbruik van dieren. 

Boycot

Daarop besliste PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) zich te moeien. Met behulp van enkele schokkende beelden roepen ze toeristen op om de toeristensector te boycotten. Dat betekent: geen gebruik maken van de toeristendiensten waarbij dieren betrokken zijn. Wie van de ene piramide naar de andere trekt, kan volgens de dierenrechtenorganisatie beroep doen op andere middelen. Denk maar aan elektrische fietsen of segways. Zo gebeurt het ook al in Rome en Cambodja.

Opgepast: schokkende beelden.

Dierenziekenhuis

Maar in plaats van alle Egyptenaren te boycotten die hun kost verdienen dankzij hun dieren, werkte Dorothy Brooke een alternatief uit. Brooke was in 1934 onthutst door de erbarmelijke behandeling van oorlogspaarden in Egypte. Daarom stichtte ze het Brook Hospital for Animals, een dierenziekenhuis in Caïro.

Intussen groeide haar ziekenhuis uit tot een van de belangrijkste dierenrechtenorganisaties in Egypte. De medewerkers moedigen eigenaars aan om zorg te dragen voor hun dieren. “Hoe sneller de dieren genezen, hoe sneller ze terug aan de slag kunnen”, aldus Mohammed Hammad, een dierenarts van het Brooke Hospital for Animals.

Hervormingen

Intussen zou de Egyptische regering werken aan betere omstandigheden voor de dieren. Zo zou er deze zomer een nieuw toeristencentrum openen waar voldoende voorzieningen voor de dieren zijn. Denk daarbij aan aparte ruimtes waar ze kunnen uitrusten en voldoende waterkraantjes. Daar had vroeger voor gezorgd moeten worden, maar door de Arabische lente in 2011, waarna heel wat toeristen het land vermeden,  zouden de hervormingen in de toeristensector vertraging hebben opgelopen.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • leppens victor

  Er als eens aan gedacht hoe ze aan hun eind komen in een slachthuis ginds? Dan kan je pas over gruwel spreken. mvg.

 • José verdonck

  Typische reactie van PETA en andere clubjes van dergelijke aard. Als men dierenleed wil vermijden moet men ze helpen en hen leren hoe het wel moet maar niet boycotten dan maken ze het alleen erger, het verplaatst zich gewoon. Ginder hebben ze armoede en om te overleven doen ze dit.

 • Maria Arens

  Dat toerisme is voor niets nodig, belachelijk toeristen.

 • Gerard Braeckmans

  Alles wordt de laatste tijd 'verpest'. Er bestaan geen andere woorden meer. Ook zoals 'leuk' en 'perfect' zulke woorden zijn.