Deze kuikens zijn echte waaghalzen

National Geographic
Het leven van de brandganzen begint niet bepaald rooskleurig. De vogels leggen hun eieren op hoge klippen in de bergen om hun nest te beschermen voor roofdieren, maar dat brengt een groot nadeel met zich mee. De kuikens moeten voordat ze aan het echte leven kunnen beginnen eerst een diepe val overleven. Deze beelden van National Geographic uit het programma ‘Hostile Planet’ tonen hoe wreed het leven van de brandganzen kan zijn.

Je zal maar een brandgans zijn die net uit het ei komt. Eerste opdracht: spring van een berg. De kuikens moeten de sprong in het diepe maken om zo aan hun tocht richting de zee en het voedsel te beginnen. Het ziet er levensgevaarlijk uit, maar zo’n 90% van de kuikens overleeft de val. De gansjes zijn zo licht dat ze van de rotsen lijken te stuiteren. Slechts enkele kuikens die in een rotsspleet of op een schep stuk rots belanden, overleven de val niet. 

De overlevende waaghalzen beginnen aan hun tocht in de ijzige temperaturen van het Noordpoolgebied, maar slechts de helft zal volwassen worden en hun reis afronden. Het echte gevaar zijn de roofdieren en dan vooral poolvossen, maar ook vraatzuchtige zeemeeuwen die de kuikens op weg van de voet van de berg naar de zee opwachten. De brandganzen zijn niet de enige dieren die zich aan dergelijke sprongen wagen, heel wat watervogels verlaten het nest op dezelfde manier. 

Vanaf woensdag 24 april is er wekelijks een uitzending van ‘Hostile Planet’ om 21:00 op National Geographic.

National Geographic
National GeographicReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.